ROTEN

ROTEN

Kunstnere: AiPotu - Anders Kjellesvik og Andreas Siqueland
Kunstverket ROTEN er skapt av kunstnerduoen AiPotu (Anders Kjellesvik og Andreas Siqueland). Roten er plassert på en kolle mellom Blokkhus og Høgkorsplassen i Gran kommune. Alle foto: Siri Leira

Kunstverket finner du her

OM KUNSTVERKET

For mange tusen år siden ble verdenstreet hugget ned. De forskjellige delene ble spredt omkring i verden og vist frem som en påminnelse om verdens undergang. "Roten" er en rekonstruksjon av barken fra stammen til dette treet.

”Roten” er en 4,5 meter høy skulptur utført i betong og silikatmaling, godt synlig på en kolle langs strekningen Blokkhus-Høgkorset. Her følger Pilegrimsleden mot Nidaros, den eldgamle Kjølvegen mellom Randsfjorden og Einafjorden, nevnt i Håkon Håkonssons saga fra 1225. Etter den bratte stigningen opp fra Brandbu er høydedraget et egnet sted for hvile og å få utsyn over det vidstrakte landskapet.

”Roten” er et kunstverk som kaller på de rike tolkningsmulighetene historie og myter har å by på, samtidig som det er et verk som gir ly, inviterer til tankeflukt og skaper et samlingspunkt for nye fortellinger. Myten om verdenstreet er en historie som har eksistert i ulike kulturer gjennom flere tusen år.

“Roten” lar blikket vandre opp mot himmelen. Tittelen tar oss tilbake til jorden.  Fra innsiden av roten ser du det vidstrakte landskapet som fra en grotte eller en ruin. “Roten” stiller oss mange spørsmål. Er rekonstruksjonen bare en liten del av et større rotsystem? Hvordan havnet denne på Hadeland? Hvorfor bare barken av treet?  Og hvorfor befinner den seg her nå?

 

 

OM KUNSTNERNE

aiPotu er billedkunstnerne Anders Kjellesvik (f. 1980) og Andreas Siqueland (f. 1973). Samarbeidet begynte i 2004 med kjøp av en veteranbobil. Et åttetall tegnet på Europakartet ble første reiserute. Siden den gang har aiPotu laget en rekke sted- og situasjonsbestemte arbeider i det offentlige rom, gallerier og institusjoner, nasjonalt og internasjonalt.