Filmbransjen i Innlandet på Berlinale 2019 - Berlin filmfestival

Berlinale - Berlin filmfestival har i år hatt Norge som fokusland. Og selvsagt har Oppland og Lillehammer - som kanskje Norges mest komplette filmregion - markert seg under festivalen. Særlig vekket postproduksjonsfasilitetene til The LIPP (Lillehammer Post Production) nysgjerrigheten til en rekke fremmøtte produsenter.

Berlinale - Berlin filmfestival varer frem til 17. februar. Som årets fokusland, har Norge en stor satsing på det europeiske filmmarkedet som arrangeres under festivalen. Og filmskapere fra Oppland er godt representert under årets festival, sammen med mange andre norske aktører.

Bokmessen i Frankfurt 2019

Satsingen er en del av Norge og Oppland sin posisjon på den store bokmessen i Frankfurt. Oppland fylkeskommune er en av fire hovedsamarbeidspartnere når Norge er gjesteland under verdens største bokmesse i Frankfurt i oktober 2019. Med det blir Oppland del av den største norske satsingen på kultureksport utenlands noensinne.

Kulturnett Oppland Kolbjørnshus Hove Berlinalen

Bilde: Anne-Marte Kolbjørnshus, leder for komité for opplæring og kultur i Oppland fylkeskommune og Aud Hove, fylkesvaraordfører i Oppland, i samtale med Lars-Erik Hauge fra Utenriksdepartementet.

Anne-Marte Kolbjørnshus, leder for komité for opplæring og kultur i Oppland fylkeskommune, forteller at sammen med film, er litteratur, reiseliv og kunst og kultur fire satsinger for «Frankfurt-prosjektet» til fylkeskommunen. – På Berlinalen har vårt sterke filmmiljø fått vise seg fram for et internasjonalt publikum. Vi tror at deltagelse på slike arenaer vil bidra til å styrke aktørene sin posisjon og attraksjonskraft, både nasjonalt og internasjonalt og gi tilgang til nye samarbeidspartnere og oppdrag, sier Kolbjørnshus.

Kulturnett Oppland Berlinalen norway HouseBilde: Et eget Norway House var satt opp for anledningen i Niederkirchnerstrasse i Berlin. Huset var rammen for seminarer og presentasjoner, sosiale arrangementer og filvisninger under Berlinalen.

Eget Norway House under festivalen

Norsk Filminstitutt har bygget et eget temporært Norway House i forbindelse med Norges status som fokusland i Berlinalen. Huset i Niederkirchnerstrasse vis-à-vis Gropius Bau, har i løpet av festivalen hatt en rekke arrangement der norsk filmbransje har invitert til faglige samlinger, møter og mottagelser. De regionale filmsentrene og fondene i Norge har samarbeidet om egen stand i det norske huset. Og Berit Rødstøl fra Midgard Film Commission, som er et samarbeid mellom Oppland, Hedmark og Trøndelag, har informerte om mulighetene som finnes i hele storregionen.

Vinter og snø en attraksjon for filmprodusenter

På seminarene har blant andre Ove Gjesdal fra Visit Lillehammer snakket om sine erfaringer fra det å jobbe med utenlandske produksjoner som har spilt inn film i Hedmark og Oppland, og hvilke fortrinn Innlands-regionen har. Ikke minst med tanke på overnattingskapasitet, tilgjengelighet og snøsikkerhet, for eksempel. Det siste er en attraksjon. Ikke mange områder i verden kan skilte med så stabile vinterforhold - så lett tilgjengelige.

Lillehammer Stories i Berlin - seminar om Innlandets filmbransje

Oppland fylkeskommune tok initiativ til å løfte fram filmbransjen i Innlandet under årets Berlinale. Under overskriften "Lillehammer Stories" inntok en rekke representanter fra Oppland og Hedmark Norway House for å bygge nettverk og formidle informasjon om kompetansen som finnes i vår region, og hva slags muligheter som finnes for de som vil komme og lage film i Innlandet.

Kulturnett Oppland Berlinaden Anita Killi Troll filmBilde: Anita Killi og Marita Meyer fra Trollfilm på Dovre presenterte animasjonsfilmen de jobber med nå og animasjonsverkstedet som bygges / utvides på gården på Dovre.

Anita Killi og Marita Meyer presenterte sine produksjoner og utbyggingen av animasjonsverkstedet på Dovre. Jeppe Wowk og Øyvind Eriksen, produsentstudenter på Den norske filmskolen på Lillehammer, presenterte filmen "She pack". Filmen var tatt ut til årets Berlinale. Filmen vises under programmet Generation Kplus. Filmene som tas ut her konkurrerer med andre filmer som er rettet mot et yngre publikum. Filminvest arrangerte en pitch med JETS - Junior Entertainment Talent Slate. Der vant Nicholas Sando fra Lillehammer og Ingrid Stenersen fra Hadeland.

Oppland kulturnett Berlinalen Herlig film vaneboBilde: Andreas Dreyer og Camilla Vanebo i selskapet Herlig Film og TV as presenterte sine prosjekter.

I tillegg presenterte seks filmskapere fra Herlig Film & TV AS, Fabelaktiv AS, Filmbin AS og Trollfilm AS, filmer de har under planlegging, eller under arbeid. Flere av dem er interessert i å arbeide med internasjonale produsenter for å realisere sine prosjekt.

Lillehammer Post Production vekket oppsikt i Berlin

Stein Berge Svendsen fra The LIPP (Lillehammer Post Production) på Lillehammer som altså tilbyr postproduksjonsfasiliteter, både for filmskapere i området og internasjonale produsenter, fikk svært god respons fra frammøtte produsenter som ønsket mer informasjon om tilbudet etter presentasjonen. For både lokale filmskapere og internasjonale produsenter er det å kunne sitte i en kinosal og arbeide med postproduksjon (avsluttende filmarbeid), et tilbud som ikke finnes mange steder i verden. Men altså på Lillehammer!

Arrangementet Lillehammer Stories ble avsluttet med presentasjon av "Ut og stjæle hester", regissert av Hans Petter Moland. Filmen konkurrerer i hovedprogrammet under årets Berlinale. For Moland er det fjerde gang han er tatt ut til programmet. Vinterscenene i filmen er spilt inn i nærheten av Trysil.

Konsert med Berlin-bosatte Eldbjørg Hemsing fra Valdres

Tirsdag 12. februar var Oppland fylkeskommune, ved leder for Komité for opplæring og kultur i Oppland fylkeskommune, Anne-Marte Kolbjørnshus, vertskap for en konsert med fiolinisten Eldbjørg Hemsing fra Aurdal i Valdres. Hemsing presenterte et variert program og tok oss med på en reise fra sine musikalske røtter i folkemusikken i Valdres til arbeidet hennes med de store klassikere som Johann Sebastian Bach, eller samarbeidet med den kinesiske samtidskomponist og filmkomponist Tan Dun, som hun nylig har utgitt plate med.

Kulturnett Oppland Berlinaden Frankfurt 2019Bilde: Satsingen på Berlinalen er en del av Oppland fylkeskommunes engasjement i den store bokmessen i Frankfurt i oktober 2019.

Berlinalen og bokmessen i Frankfurt skaper storemuligheter

-Med Berlinalen har vi fått en god start på den store satsingen på bokmessen i Frankfurt, sier fylkeskultursjef Kyrre Dahl. - Og i tillegg til et omfattende program, har vi fått tid til møter med Den norske ambassaden i Berlin. Tema har vært mulighetene for å knytte sammen satsingen vår på Berlinalen og vår tilstedeværelse under bokmessen i Frankfurt i høst. Mulighetene er mange. Det blir derfor på alle måter spennende å jobbe videre med både film og audiovisuelle uttrykk, i tillegg til reiseliv, litteratur og kunst og kultur, som er de andre innsatsområdene for prosjektet, avslutter Dahl.

Alle foto: Benjamin Pompe / Berlin