Skeivt kulturår 2022 - med skeivt blikk på Innlandet: Hvem var Pauline Hall?

Kulturhuset på Hamar har oppkalt sin multisal etter Pauline Hall, men hvem var denne kvinnen?

BILDE: Portrett av Pauline Hall, malt av Sara Fabricius (Cora Sandel). Bildet befinner seg i samlingen til Oslo museum.

Pauline Hall (1890 – 1969) hadde sterke røtter i Hamar, og er en av Norges mest betydelige komponister. I tillegg til å skrive musikk, virket Hall også som arrangør og musikkritiker. I 1938 startet hun «Ny Musikk», den norske seksjonen av The International Society for Contemporary Music (ISCM). Pauline Hall var foreningens formann de første 22 årene. Et arbeid som moderniserte og forandret musikklivet i Norge. Pauline Hall bodde sammen med sin kjæreste, journalisten og teaterkritikeren Caro Olden.

Portrett Pauline Hall BILDE: Pauline Hall. Foto: Hugo Per Wickman

Pauline og Hamar

Pauline Margrethe Hall ble født på Hamar 2. august 1890 av foreldrene Magdalena Katharina (f. 1855) og Isak Muus Hall (f. 1849). Paulines storesøsken var Hanne Pauline (f. 1884) og Hans Mikal (f. 1886), mens lillebror Vilhelm ble født i 1895.

Pauline Hall barneportrettBILDE: Barneportrett av Pauline. Foto: Inger Barth, Hamar. Samling: Nasjonalbiblioteket

Familien bodde først i Mortenseide gate 9, men er i 1900 flyttet til Skappels gate. Etter studietiden i Kristiania og Tromsø var Pauline i 1920 igjen registrert med bosted på Hamar: Skappels gate 5.

Pauline Hall familiebildeBILDE: Familiebilde på Hamar. Pauline er et av barna på bildet. Herren med flosshatt er hennes far. Samling: Nasjonalbiblioteket

Paulines far Isak var fra Vefsn i Nordland, og hadde siden 1878 arbeidet ved Hamar Apothek. Apoteket ble drevet av hans svigermor, enkefru Agersborg. Fra 1887 hadde Isak også ansvaret for apoteket i Kabelvåg. Det ser ut til at han delvis bodde der, mens resten av familien hovedsakelig bodde i Hamar, men også oppholdt seg også i Kabelvåg i perioder.

I 1901 fikk Isak løyve til å drive det som ble Hamars andre apotek, Løveapoteket.

Pauline Hall apotekerkrukkeBILDE: Pauline fikk denne apotekerkrukken for Kastorbønner av sin far. Foto: Anne Lise Reinsfelt. Samling: Norsk Farmasihistorisk museum

Pauline og musikken

Pauline vokste opp i en svært musikalsk familie, og fikk allerede som tiåring regelmessig klaverundervisning på Hamar. I 1908 reiste hun til Kristiania for musikkstudier. Der tok hun klaverundervisning med Johan Backer Lunde, og fra 1910–1912 studerte hun teori og komposisjon med Catharinus Elling. Mot slutten av 1912 dro hun til Paris for å utvide sin musikalske horisont. I 1938 etablerte Pauline foreningen «Ny musikk», hvor hun gjorde en grunnleggende og betydelig innsats for den nyeste og mest moderne musikken. Samtidig ble hun som en svært kjent musikkanmelder. Hun kunne problematisere det å være kvinnelig komponist, og arbeidet selv grenseoverskridende med aktiviteter som ble regnet som mannlige: både å skrive for orkester og å være kritiker.

Pauline Hall kvintettBILDE: (1932) Pauline Hall-kvintetten var en vokalgruppe bestående av Bergliot Berg Knudsen, Karen Brandstrup, Marie Fearnely, Borghild Schiøll og Ingerid Traae Jersin. Gruppens dirigent Pauline Hall til høyre i bildet.

Pauline hadde oppholdt seg i Berlin en periode, men tok sterk avstand fra Hitlers tankegods. Da hun uttalte seg om dette, mistet hun i 1942 sin kritikerjobb i Dagbladet.

I et brev der hun forteller om oppsigelsen skriver hun videre:

  • "Dessuten har også denne saken sine lyse sider – som alt annet."
  • "Jeg flyttet 1. juni til en gammel og god venninne som er så noenlunde i samme båten og håper vi fortsatt får lov til å bo. Adressen er Munkedamsveien 75 (Oslo)."

 

Pauline og Caro

Paulines venninne var Caroline Amalie Olsen Olden (f. 1887 i Jøssund, Åfjorden). Caro var journalist og teaterkritiker. Hun arbeidet fra 1930-tallet også for Norges Yrkeskvinnes landsforbund, og deres utgivelse Yrkeskvinnen. Også Pauline hadde vært aktiv i lokallaget Oslo Yrkeskvinners klubb, og det er mulig de to kvinnene møttes der.

Pauline Hall kvinnenes arbeidshjelpBILDE: Kvinnens Arbeidshjelp i 1940. Pauline Hall (med katten) foran Caro Olden. Foto: Esther Langberg. Fotosamling: Oslo museum

Året etter at kvinnene var flyttet sammen, i mai 1943, ble Caro arrestert og sendt til Grini for «eksportorganisasjon», trolig for å ha hjulpet jøder og motstandsfolk med å flykte.

Deres hjem i Munkedamsveien ble i tillegg rammet da et stort ammunisjonslager på Filipstadkaia begynte å brenne og eksploderte i desember 1943. Mange bygninger i området ble totalskadet, eller delvis skadet. Pauline fikk først lov å returnere til leiligheten to dager senere for å rydde opp.

I mai 1944 kom Caro tilbake etter fem måneder på Grini. Etter krigen fortsatte Pauline og Caro å arbeide i Dagbladet, den ene som musikkkritiker, den andre som kulturjournalist og teaterkritiker. Det var ikke uvanlig å finne deres signaturer side om side når f.eks. et skuespill og teatermusikken ble anmeldt samtidig.

Pauline Hall Caro OldenBILDE: Caro Olden. Foto: Oslo museum, fotograf ukjent.
 

På denne tiden ble to kvinner som bodde sammen vanligvis ikke sett på som et par, men som venninner og kolleger. Men de fleste i kunstner- og journalistmiljøet visste om, og aksepterte kjærlighetsforholdet mellom Pauline Hall og Caro Olden.

I andre sammenhenger ble kanskje ikke forholdet deres akseptert i like stor grad. En slektning av Pauline hadde fått inntrykk av at hun var blitt presset av familien til å skaffe seg sin egen leilighet. Etter noen år kjøpte hun derfor leiligheten vegg-i-vegg. I et brev skriver hun:

Må fortelle deg at jeg omsider etter nesten syv års boen til låns hos Caro Olden endelig har fått min egen leilighet – i samme hus som jeg bor i nå. Snart – når lukten av ny-malingen har gitt seg, skal jeg flytte inn. Gleder meg umåtelig til det.

Korrespondansen mellom kvinnene befester derimot det varme kjærlighetsforholdet de hadde. Etter Paulines død i 1969 vitner kondolansehilsningene til Caro om at hun med dette hadde mistet sitt livs store kjærlighet.

Les mer om Pauline Hall:

https://kulturpunkt.org/no/kulturpunkt/6449

https://skeivtarkiv.no/skeivopedia/pauline-hall

https://www.ballade.no/musikken-og-livet/pauline-hall-komponist-kritikar-og-kosmopolitt/

https://www.hf.uio.no/imv/forskning/prosjekter/norgesmusikk/musikkhistarkiv/originaltekster/pauline_hall.html

https://nmh.brage.unit.no/nmh-xmlui/handle/11250/172651

https://blikk.no/caro-olden-lesbisk-synlighetsuke-pauline-hall/lesbisk-synlighetsuke-pauline-hall/201069