I samarbeid med ungdoms-OL (YOG 2016) og ungdomshuset Plan B, arrangerer Den kulturelle skolesekken (DKS) og kulturavdelingen i Oppland fylkeskommune (OFK) SLAM! heldags skrivekurs for samtlige førsteklassinger ved Lillehammer videregående skole.

Noen konkurrerer om å komme fortest ned bakken med ski på beina. Andre konkurrerer med ord. Ungdoms-OL på Lillehammer er rammen for begge deler. På ungdomshuset Plan-B på Lillehammer viskes, slynges, ropes, mumles, prates, fortelles, kastes ordene ut i salen. Noen forsiktige, noen selvsikre, noen med patos og innlevelse, noen aggressive, noen myke, noen harde. Alle fabelaktige! Fulle av vilje og energi! Det er SLAM! Poesi-SLAM! Og ingenting er så gøy som ord. Og så farlig. Og spennende. Og viktig.

I samarbeid med ungdoms-OL (YOG 2016) og ungdomshuset Plan B, arrangerer Den kulturelle skolesekken (DKS) og kulturavdelingen i Oppland fylkeskommune (OFK) SLAM! heldags skrivekurs for samtlige førsteklassinger ved Lillehammer videregående skole. Fredag den 12. februar er det semifinale, tirsdag 16. februar er det finale-forestillinger på Plan-B klokken 10.00 og 12.00. Foto: Vilde Kamfjord/OFK

 

I samarbeid med ungdoms-OL (YOG 2016) og ungdomshuset Plan B, arrangerer Den kulturelle skolesekken (DKS) og kulturavdelingen i Oppland fylkeskommune (OFK) SLAM! heldags skrivekurs for samtlige førsteklassinger ved Lillehammer videregående skole. Fredag den 12. februar er det semifinale, tirsdag 16. februar er det finale-forestillinger på Plan-B klokken 10.00 og 12.00

Poesislam illustrasjonSamarbeid mellom Oppland fylkeskommune og Ungdoms-OL 2016

Prosjektet er et samarbeid mellom avdelingene for videregående opplæring og kulturavdelingen i OFK og YOG 2016. Elevene lærer å skrive egen poesi og fremføre den for et publikum. Skummelt! Ja, absolutt. Men det skumle ser ut til å gå raskt over. Mest er det moro!

Skal fremføres for publikum!

Felipe Orellana (Fela) - kjent fra norsk undergrunn i en årrekke, blant annet som et av medlemmene i Breaknecks, Taro Vestøl Cooper, skuespiller, slampoet og nordisk mester i kamppoesi og Sofia Knudsen Estifanos, utdanna skuespiller fra Nordic Black Express og Teaterhøgskolen i Nord-Trøndelag får elevene instruksjon i en rekke poetiske virkemidler og verktøy til å løse noen av utfordringene en slampoet møter i sitt skrivearbeid. Det endelige resultatet er slampoesi; poesi skrevet for fremføring for publikum, der meningsinnhold og formidling er like viktig som litterær kvalitet.

Målet er å nå frem til publikum, å bruke poesien til å uttrykke seg og formidle egne synspunkter. Undervisningsdagene avsluttes med et poesislag, en individuell konkurranse mellom deltakerne der mengden kjærlighet fra publikum – målt i antall desibel applaus – avgjør hvem som vinner!

poesislam illustrasjonPublikum avgjør

Finalistene får delta på en heldags workshop i formidling. Her vil de sammen skape to forestillinger - der elevene som har heiet dem frem er publikum.

Om instruktørene:
Felipe Orellana (Fela) har vært en del av norsk undergrunn i en årrekke, blant annet som et av medlemmene i Breaknecks.

Haugenstua-rapperen slo for alvor igjennom i 2012 med skiva 'D.U.R.E', som blant annet ble kåret til "Beste hip hop album" hos Wimp. Han sto også for vinnerlåta i fjorårets landsdekkende kokurranse "RapValg", hvor Fela og Chino rappet seg til finalen med vinnerlåta "Brev til kongen".

Han er i tillegg en engasjert ungdomsarbeider som bruker mye av sin tid på å veilede ungdommer og styrke deres musikalske og skjulte sider.

Taro Vestøl Cooper er skuespiller og slampoet. Han er nordisk mester i kamppoesi – en ny måte å framføre dikt på, med paralleller til hip hop og rapmusikk. Dette er gatas poesi! Taro har holdt masse kurs i kamppoesi for ungdom i hele Norge. Hans uredde form virker engasjerende, og inspirerer andre med noe på hjertet til å skrive og framføre egenprodusert tekst.

Sofia Knudsen Estifanos er utdanna skuespiller fra Nordic Black Express og Teaterhøgskolen i Nord-Trøndelag. Til daglig jobber hun som skuespiller, slampoet, historieforteller og programleder på TV. Hun liker slampoesi fordi da kan man gjøre akkurat som man vil. Også er det lov å være rar. Det passer  henne bra.

Alle foto: Vilde Kamfjord/OFKpoesislam illustrasjon

 

I samarbeid med ungdoms-OL (YOG 2016) og ungdomshuset Plan B, arrangerer Den kulturelle skolesekken (DKS) og kulturavdelingen i Oppland fylkeskommune (OFK) SLAM! heldags skrivekurs for samtlige førsteklassinger ved Lillehammer videregående skole. Fredag den 12. februar er det semifinale, tirsdag 16. februar er det finale-forestillinger på Plan-B klokken 10.00 og 12.00. Foto: Vilde Kamfjord/OFK