Torbjørn Kvasbø sin kunst fra Paris til KODE i Bergen og Sørlandets kunstmuseum i Kristiansand

Torbjørn Kvasbø er en av landets fremste keramikere og en av tre kunstnere presentert i utstillingen «KREFTER – Dyrdal Kvasbø Tingleff» som vises på KODE (kunstmuseum) i Bergen 10. mai–15. september 2019 og på Sørlandets Kunstmuseum 12. oktober 2019–26. januar 2020. Utstillingen ble i fjor vist ved Musée Sevres i Paris. Nå skal den på "turné" i Norge.

Den norske kunstneren og keramikeren Torbjørn Kvasbø (f.1953) har blitt kjent for sine store rørskulpturer i keramikk. Hvordan lager han dem, og hvorfor gjør han det? Gjennom to dager fulgte vi Kvasbø tett i arbeid i verkstedet sitt i Venabygd, Gudbrandsdalen.

Her kan du se en film laget av Kode Kunstmuseer og komponisthjem i Bergen i forbindelse med hans store utstilling. - «KREFTER – Dyrdal Kvasbø Tingleff»

Torbjørn Kvasbø på Kode i bergenDen fysiske dialogen mellom kunstneren og materialet står sentralt hos Kvasbø, særlig det å bygge store volum med bløt leire uten at den kollapser av sin egen tyngde.

Han har i lang tid brent verkene sine i en anagama-omn – en vedfyrt tunnelovn etter asiatiske forbilder. Brenneprosessen varer i 5-6 dager, og både flammer og aske setter spor i overflaten.

Torbjørn Kvasbø på Kode i bergenLenge konstruerte Kvasbø volum av leirflak og hånddreide sylindrer. Nå lager han leirrør ved hjelp av en "ekstruder" – et mekanisk redskap som presser leiren ut gjennom åpninger i en plate. Rørlengdene stabler han til liggende eller stående former, noen med fargesterke glasurer.

Torbjørn Kvasbø på Kode i bergenKvasbø er fascinert av det som oppstår når kunstnere plasseres sammen og utfordres til å arbeide utenfor det kjente. I fleire tiår har han vekslet mellom atelieret sitt i Venabygd og store internasjonale workshops.

Torbjørn Kvasbø på Kode i bergenKvasbø gikk på Bergen kunsthåndverksskole 1975-78. Han var professor i keramikk ved Högskolan för Design och Kosthandverk (HDK) i Gøteborg 1996-2000, og på Konstfack i Stockholm 2000-2008. Han er i dag president i International Academy of Ceramics 2018-24 (IAC).

Produsent: Maria Tripodianos Foto: Paul Johannessen / Brage Kvasbø Regi og klipp: Paul Johannessen Filmen er produsert av KODE Kunstmuseer og komponisthjem og Sørlandets Kunstmuseum

ARTIKKELEN ER UNDER ARBEID!