Kulturhjerte imponerte en fullsatt Maihaugsal

På Maihaugen åpnet årets Maihaugen-konferanse tirsdag 8. mai. En konferanse om mangfold, innvandring og integrering. Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner holdt åpningstalen. Men i det en veltalende og relativt lavmælt minister gikk av scenen vrimlet det inn et fargerikt, klingende, mangfold av unge formidlere. De har noe å fortelle! De har noe å si! De vil synge, de vil danse, de ville le! Kontrasten er stor, men budskapet beslektet. De unge utøverne i Kulturhjertet vil vise og formidle at det ligger kraft og mulighet og fremtid i samarbeid mellom mennesker. Uansett hvor du kommer fra.

Mange steder rundt om i Oppland foregår det spennende kulturprosjekter som tar mangfold og integrering på alvor, og betrakter menneskers forskjellige erfaringer og kulturer som en stor ressurs. På Lillehammer finnes prosjektet Kulturhjerte - en ukentlig møteplass for nybosatte flyktninger og andre kulturinteresserte lillehamringer.  

Kulturhjertet33 barn fra 13 nasjoner utgjør prosjektet Kultuhjerte. Foto: Tone Kolaas

Jakten på Kulturhjerte med barn og unge fra 13 nasjoner på scena

Nå er 33 barn og unge fra 13 ulike nasjoner, alle bosatt på Lillehammer, klar med forestillingen Jakten på KulturhjertetKonferansedeltagerne på Maihaugen-konferansen fikk en liten smakebit av den kommende forestillingen. Og ikke nok med det - de unge utøverne brukte også anledningen til et lite skolepolitisk innspill til utdanningsministeren. kulturhjerte

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner åpnet konferansen og fikk oppleve de unge Kulturhjerte-utøverne på nært hold. Foto: Tone Kolaas

Med sangen "Fortell, fortell - har ikke tid" med tekst av Janne Aasebø Johnsen og musikk av Thor Kvande, begge fra Lillehammer, kom det klart frem at skole må være mye mer enn testing og pugging. Det finnes mange slags kompetanser - og vi har bruk for dem alle. Det var barna og ungdommene på scena et levende eksempel på.

Et sted å høre til

- Målet med prosjektet er å skape et miljø hvor alle kan føle at de hører til og blir hørt, forteller prosjektleder Vivian Haverstadløkken til programleder Leo Ajkic. Ajkic er for mange godt kjent som programleder for radio og TV.

- Kulturhjerte er et sted hvor barn og unge kan dele sin historie, sitt talent og sitt språk. Et sted hvor voksne kan komme og snakke norsk, bli kjent med andre, og et sted hvor de kan komme og se barna sine opptre og få lov å være stolte over sin kultur. Og ved å dele historier, sanger og danser fra ulike land skapes en forestilling som skal vise litt av hvem vi er, og hva vi kan få til sammen, utdyper Haverstadløkken.

kulturhjerteProgramleder Leo Ajkic fikk spørsmål om han ville komme og se forestillingen i slutten av mai? Foto: Tone Kolaas

Programleder Leo Ajkic ble imponert og overrasket

Og salen er tydeligvis enig. Og programleder Ajkic imponert. En av de unge utøverne inviterte ham til premieren med følgende utsagn. - Har du lyst til å komme til forestillingen vår? Jeg sendte deg en invitasjon i fjor også, men da svarte du ikke engang.

- Det er fra barn og …. man skal høre det, kommenterte en litt overrasket og lattermild Ajkic. Så hvem vet, kanskje Leo Ajkic har anledning til å komme i år?

Profesjonell ramme rundt prosjektet

Medlemmene er Kulturhjertet imponerte med sine sang og dansenummer i Maihaugsalen. Prosjektets utøvere er barn og unge, men arbeidet med Kulturhjerte foregår i en ramme satt av profesjonelle aktører. Regissør, koreograf, kostymedesigner, manusforfatter, komponist, lys og lyddesigner gjør sitt ytterste for at aktørene på scenen skal bli stolte over resultatet til slutt.

kulturhjerteKulturhjerte er en møteplass på tvers av kulturer og generasjoner. Foto: Tone Kolaas

Vi mangler møteplasser

Målet med Kulturhjertet er at de nye som kommer til Lillehammer skal føle seg velkomne og bli kjent med de som bor her fra før, sier prosjektleder Vivian Haverstadløkken.  - Jeg tror at alle vil bidra mer i hverdagsinkluderingen i byen vår, men det mangler møteplasser. Vi ville skape en møteplass der barn og ungdom kan komme og få lov å dele det de har med seg fra sin kultur. Et sted der foreldrene også kan være en aktiv part i barnas aktiviteter.

- Det vi kan er å lage forestillinger, så da ble teater og musikk limet i denne møteplassen og en drivkraft som gjør at alle kommer tilbake hver uke, og nye kommer til året etter. Å skape noe sammen er en veldig effektiv måte å bli godt kjent på. Men det krever at alle gir av seg selv og tør og vise seg fram. For å tørre det må vi først bli kjent og det må skapes en tillit. Det arbeidet og den oppgaven har vært en enorm glede, sier Vivian Haverstadløkken. 

kultrhjerteKulturhjerte er et samarbeid mellom Lillehammer Amatørteater, Kulturhuset Banken og Kulturhjerte AS. Prosjektet har i tillegg mottatt støtte fra Sparebankstiftelsen DnB, Kavlifondet og Lillehammer kommune. Foto: Tone Kolaas

Velkommen til fremtiden!

Carol Kvande er regissør for forestillingen og forteller at de i fjor reiste til fortiden med forestillingen «Da trollet ble til stein».

- I år ønsker vi publikum velkommen inn i fremtiden! Ideen til «Jakten på kulturhjertet» kom etter vi hadde hørt nyheten om ytterligere kutt i kulturfagene i skolen. Vi tok ideen til det ekstreme, og forestilte oss en skole uten sang, dans og historiefortelling». De som vil se hvordan en sånn skole ser ut må komme i Kulturhuset Banken den 26. og 27. mai. Skoleforestillingene som vises den 25. mai er allerede fullbooket. 

Kulturhjerte er et samarbeid mellom Lillehammer AmatørteaterKulturhuset Banken og Kulturhjerte AS. Kulturhjertet AS representerer det kunstneriske teamet som lager produksjonen.

kulturhjerte