Maihaugkonferansen

Kultur gir gode rammer for dialog, refleksjon og diskusjon: "Velkomne med æra" – en tittel fra en gammel folkevise, er overskrift for kulturprogrammet til Maihaugkonferansen som arrangeres for 10. gang på Maihaugen den 11. og 12. mai i år. Foto: Bandet The Kuraybers

Konferansen som åpnes av H.K.H. konprins Håkon samler fagfolk som jobber med bosetting og inkludering. Tema for årets treff er «Hverdagsintegrering: å knekke nøtter og løse koder». Og kulturprogrammet produsert av Kulturavdelingen i Oppland fylkeskommune er etter hvert blitt en del av identiteten og karakteren til den årlige konferansen. Kulturen rammer inn konferansen og bidrar til dialog, refleksjon og diskusjon. Konferansen er et samarbeid mellom Fylkesmannen i Oppland, IMDi Indre Øst, Oppland fylkeskommune, Nav og Stiftelsen Lillehammer museum.

På spørsmål om hva som er kulturprogrammets rolle i konferansen svarer produsent i  Oppland fylkeskommune, Thor Kvande, at kulturen helt fra konferansens begynnelse for ti år siden har hatt en sentral plass i programmet. 

- Vi ønsker å inspirere deltagerne gjennom påfyll av kulturelle opplevelser. Gjennom samarbeidet med Maihaugen får vi presentert artistene i noen av de beste scenene for musikk i Norge. Formatet varierer fra det intime og tradisjonelle i Garmokirken til et større og mer moderne format i Maihaugsalen.

Årets program blir et møte mellom artister med røtter i Oppland, unge talenter rekrutert gjennom UKM Oppland, musikere med flerkulturell bakgrunn bosatt i Norge og internasjnale artister.

- En rød tråd for kulturprogrammet er at det alltid har inneholdt både lokale og globale uttrykk og artister. Gjennom et samarbeid med UKM Oppland har vi mulighet til å presentere unge og spennende talenter i programmet. De større artistene har kommet fra forskjellig verdensdeler med Latin-Amerika og Afrika representert de siste årene. I år har vi valgt å benytte bandet The Kuraybers, som på mange måter representerer det nye Norge og Europa. Det er syv unge musikere fra hele Europa som har valgt å bosette seg i Norge. I tillegg kommer sangeren Jelena Tomašević fra Serbia som vil opptre med Kuraybers.

Konferansedeltagerne vil også få høre to unge artister fra regionen som er i etableringen av sine karrierer. Mari Midtli er student i Landslinja for folkemusikk ved Vinstra Videregående skole og regnes som ett av de største talentene i norsk folkesang for tiden. Hun kan oppleves i Garmokirka på konferansens første dag.

DUO:i er en spennende vokal og pianoduo som nylig har blitt valgt ut til å representere fremtiden i norsk jazz av Østnorsk, Sørnorsk og Midtnorsk jazzsenter. DUO:i har konserter i Losjehuset i friluftsmuseet.

Vi valgte en tittel fra Geirr Tveitts nedtegnede folkeviser som overskrift for programmet, "Velkomne med æra". Teksten i folketonen er som følger; "Ver no velkomne med æra, her skal me sitjande være, sitja i Guds fred, vaore grannar tre." For meg gir den et godt inntrykk av hva kulturen kan være. Den kan gi rom til å møtes på like fot eller nøytral grunn om du vil. Slik bindes overskriften for kulturprogrammet sammen med temaet for konferansen, som er "hverdagsintegrering", hvor jeg tror aksept og forståelse av kultur er en sentral del.

Det er mye arbeid å skape et slikt ”skreddersydd program hvert år. Men arrangørene sier at de ønsker at kulturprogrammet skal løfte Maihaugenkonferansen til noe mer enn en vanlig konferanse. Det skal inspirere til refleksjon og diskusjon mellom deltagerne. Og kulturinnslagene sammen med rammene på Maihaugen gir konferansen en sterk identitet.

- Det er alltid en utfordring å fornye seg når man gjør den samme konferansen flere ganger, sier produsent Thor Kvande. - Vi begynner ofte med en brainstorming med alle involverte arrangører til stede. Så er det opp til meg som produsent å sette det sammen til en helhet. Da The Kuraybers sitt navn kom opp, var jeg sikker på at vi hadde det riktige konseptet for programmet, avslutter Kvande som altså byr på både blant annet forestilling i Maihaugsalen og konsert i Garmokirka og Losjehuset.

Programmet til konferansen finner du her:

Informasjon om artistene:

Jelena Tomašević

Jelena Tomašević sin musikkkariere begynte allerede i 8 årsalderen da hun vant sin første pris for sangen sin. Siden har det blitt mange priser og flere turneer i flere Europeiske land.

Hun er kjent for sine sterke vokalprestasjoner som strekker seg over flere sjangere fra balkansk folkemusikk til pop. Hun har gitt ut to studioalbum under eget navn i Serbia, Panta Rei fra 2008 for Ime Moje fra 2015. I tillegg har hun samarbeidet med flere musikere og deltatt på mange TV opptredener.

Vi gleder oss til å høre henne i sammenheng med musikerne i Kuraybers i åpningen av festivalen, og i festkonserten på første dag.

The Kuraybers

The Kuraybers møttes på Musikkhøyskolen i Oslo i 2012, og består av syv talentfulle musikere fra seks forskjellige land. Musikerne bidrar i bandet med ulike kulturelle og musikalske bakgrunner.

Deres felles musikalske ånd og humor brakte dem sammen, og musikken kan best beskrives som en blanding av balkan og jazz iblanda norsk og irsk folkemusikk. The Kuraybers ønsker deg velkommen inn i sitt univers, et univers fullt av kvalitet, følelser, underholdning, personlig touch og humor.

Mari Midtli og Mads Erik Odde

Mari er ei av dei største talenta vi har innan norsk folkemusikk. Ho har spesielt markert seg som ein dyktig kvedar og har allereie vunne fleire prisar for sitt talent, mellom anna Fureprisen i 2014 og Toneprisen i 2015.

Mari går ut av Landslina for folkemusikk ved Vinstra vidaregåande skule til våren, og skal ha fri frå studiane neste år for å jobbe meir med musikk.

Mads Erik har ein bachelor frå Norges musikkhøgskule og er til våren ferdig med fyrste året på master, der han fokuserer på å spele og arrangere slåttemusikk på trekkspel. Trass sin unge alder har han allereie vunne klassa for solo andre instrument på Landsfestivalen tre gonger.

 Med Mari si jordnære stemme og Mads Erik sine spennande arrangement, kastar dei ny glans over den gamle tradisjonsmusikken. Dei har jobba mykje saman det siste året, noko som også kan høyrast i musikken deira.

DUO:i

DUO:i er en tangent- og vokalduo bestående av Emilie Bjørnstad og Audun Barsten Johnsen. Sterke referanser til både soul og jazz farger repertoaret, som består av både selvkomponert materiale og egne versjoner av gode gamle. Konseptet omfavner lekenhet, men gir også rom til å kjenne på det såre alvoret. Alt med en ambisjon om å nå publikum med en opplevelse av nærhet og gjenkjennelse.

De har spilt på Moldejazz, Dølajazz, Serendip-festivalen og er aktuelle med "Fremtiden i Norsk Jazz" i april 2016. Mål for fremtiden er å få spilt inn sin første plate.

Ab Intra

AB Intra er en liten dansegruppe fra Dokka med unge dansere fra regionen. Ab Intra har deltatt på UKM Oppland over flere år, så også i 2016. Ab Intra var også en del av Sjoggfest, kulturprogrammet under Ungdoms OL på Lillehammer i 2016. Med seg til Maihaugenkonferansen har de med seg innslaget "Warrior! Everybody Hurts…" som er koreografert av Monica Sogn Evenstuen