Mange vil skape Tankeplasser - 153 kunstnere, arkitekter og landskapsarkitekter har søkt!

Invitasjonen til å skape Tankeplasser langs Pilegrimsleden har gitt en overveldende respons! Det har strømmet på med søknader fra kunstnere, arkitekter og landskapsarkitekter fra inn- og utland. Ved fristens utløp - lå det 153 søknader på bordet. Alle ønsker de å være med i konkurransen om å prekvalifisere seg til prosjektet Tankeplass.

Tankeplass er et nytt prosjekt som handler om å skape naturlige stoppesteder langs Pilegrimsleden i Oppland ved bruk av kunstneriske og/eller arkitektoniske installasjoner. Prosjekteier er Oppland fylkeskommune og fem kommuner er med i samarbeidet. Kommunene vil stå som eiere av de ferdige Tankeplassene. De fem kommunene er: Gran, Østre Toten, Lillehammer, Øyer og Ringebu. Stedene skal innby til refleksjon og må ha en teknisk kvalitet som tåler vær og slitasje i mange år. Hver installasjon har et budsjett for honorar, materialer og arbeid på kr 600 000 (eks. mva). Det skal prekvalifiseres inntil 15 kunstnere.

Tankeplass Mjøsa Overveldende interesse

- Vi er helt overveldet over antallet søkere. Blant søkerne er det klart flest billedkunstnere, men også en hel del arkitekter og landskapsarkitekter, til dels i samarbeid med en kunstner. Dette var det vi håpet på, sier prosjektleder for Tankeplass i Oppland fylkeskommune, Per Erik Fonkalsrud.

Både norske og utenlandske søkere

Det er stor bredde i søknadene som er kommet inn. Folk har meldt sin interesse fra både inn- og utland. 

- Jeg har bare rukket å skumme innholdet i søknadene, men det er helt klart at her har vi fått mange høyst meritterte kunstnere sammen med unge og mer ukjente stemmer. Det er flere søkere fra nabolandene Sverige og Danmark, og flere søkere som har utenlandsk opphav, men som er bosatt i Norge. Vi har ikke stengt for dette, men prosjektspråket vil være norsk, sier Fonkalsrud videre.

Tankeplass naturfoto Pilegrimsleden15 går videre

Fonkalsrud påpeker at det blir mange interessante diskusjoner framover i prosjektgruppa, som skal velge ut 15 søkere til fem konkurranser.

- En arbeidsgruppe går gjennom søknadene først som en forberedelse for den store prosjektgruppa der de fem kommunene (Gran, Østre Toten, Lillehammer, Øyer og Ringebu) er med. Oppstart av konkurransene med befaring og orienteringer vil være i april, avslutter Fonkalsrud.

Avstandsskilt Tankeplass PilegrimsledenSteder for refleksjon og kontemplasjon langs Pilegrimsleden

Prosjektet Tankeplass er sprunget ut av ideen om å skape naturlige stoppesteder langs Pilegrimsleden, ved bruk av kunstneriske / arkitektoniske installasjoner.

Dette skal være steder som innbyr til refleksjon og kontemplasjon, hvor man kan være introvert med sine egne tanker, nyte utsikten, utveksle tanker med andre vegfarende, eventuelt tanke opp forsyninger osv. Det skal være en sittemulighet, enten integrert i verket eller utformet som et tillegg, uavhengig av og nær verket, men som kunstneren må godkjenne.

Sparebankstiftelsen DNB har i november 2016 gitt en betydelig gave til prosjektet.