Matrix – utstilling med originalgrafikk fra Oppland

Utstillingen Matrix – originalgrafikk fra Oppland, åpnet i dag tirsdag 4. februar i Oppland kunstsenter på Lillehammer. Utstillingen gir en enestående mulighet til å se et bredt spekter av regionens kunstnere som arbeider med grafikk. Bildene representerer en rekke ulike teknikker som tresnitt, litografi, cyanotope, og monotypi.

Bilde: (f.v.) Kunstnerne Kjell Bendiksen, Anne Kristine Thorsby, Cecilie Margrethe Nygren, Tarald Wassvik, Liv Rygh og Einar Sigstad på åpningen av utstillingen Matrix – originalgrafikk fra Oppland. Foto: Marit Brænd

12 kunstnere fra Oppland har i løpet av høsten 2019 utarbeidet 2350 trykk med over 50 ulike motiver. Bildene har blitt gitt i gave til alle ansatte i Oppland fylkeskommune i forbindelse med avslutningen av Oppland fylke, og oppstarten av Innlandet fylkeskommune. Oppland Kunstsenter viser et bredt utvalg av disse motivene i utstillingen Matrix – originalgrafikk fra Oppland.


Bilde patrick huse kulturnett innlandetBilde: Patrick Huse, grafisk arbeid. Utstillingen Matrix - Oppland kunstsenter. Foto: Siri Leira


Hvorfor navnet matrix?

Et grafisk blad er et avtrykk fra en matrix. En matrix er tradisjonelt en treplate, metallplate eller en stein, men det kan være hvilket som helst materiale hvor kunstneren selv har skapt sitt  bilde med hensikt å produsere et grafisk verk. Før avtrykket blir laget, har kunstneren bearbeidet sin matrix. Bearbeidingen kan bestå i at man skjærer i platen, tegner på den eller behandler den kjemisk. Hvert trykk som kan beskrives med denne prosessen er et originalt kunstverk. (Definisjonen er hentet fra Norske Grafikere sin hjemmeside).

 

Utstilling oppland kunstsenter kulturnett innlandet Bilde: (f.v.) Tidligere fylkesrådmann i Oppland - Rasmus O. Vigrestad, seksjonssjef for kunst og kultur i Innlandet fylkeskommune - Kyrre Dahl, daglig leder Vilde Andrea Brun og Siri Leira fra Oppland kunstsenter. Foto: Marit Brænd


Samarbeid mellom kunstnersenteret og fylkeskommunen

Utstillingen er et samarbeid mellom Kunstsenteret i Oppland og tidligere Oppland fylkeskommune - nå Innlandet fylkeskommune. Tilstede ved åpningen var tidligere fylkesrådmann i Oppland fylkeskommune, Rasmus O. Vigrestad, som stod for den offisielle åpningen. Tidligere kultursjef i Oppland fylkeskommune, og nå seksjonssjef i Innlandet fylkeskommune, Kyrre Dahl, daglig leder Vilde Andrea Brun og Siri Leira fra Oppland kunstsenter og en rekke av kunstnerne som har utført oppdraget og skapt bildene til utstillingen var også til stede ved åpningen.  


Gudmundsdottir bilde kulturnett innlandet
Bilde: Anna Sigmond Gudmundsdottir - grafisk arbeid. Utstillingen Matrix - Oppland kunstsenter. Foto: Siri Leira


Viser bredden i kunstfeltet i Innlandet

– Dette er en unik anledning til å se bredden innen grafikk i Innlandet for tiden, sier daglig leder ved Oppland kunstsenter Vilde Andrea Brun og mener at gaven også bidrar til å gjøre regionen attraktiv for kreative mennesker.

– Et slikt bestillingsverk er med på å løfte et helt felt. Vi opplever det som et kvalitetsstempel at fylkeskommunen spør oss og at vi får vist fram hvor mye bra kunst og kunstnere som finnes i denne regionen. Kunst og kulturlivet er en positiv del av samfunnet. Kunstnerne og kunsten bidrar til verdiskapning, arbeidsplasser og til det offentlige, understreker daglig leder Vilde Andrea Brun.

Alle de tolv kunstnerne som fikk oppdraget har lokal tilknytning. De tolv bidro med rundt 200 trykk hver. I denne utstillingen er hver kunstner representert med inntil fire verk.


Deltakende kunstnere:

Kjell Bendiksen
Ståle Blæsterdalen
Marianne Hurum og Tarald Wassvik (i samarbeid)
Patrick Huse
Kjell Erik Killi-Olsen
Jannecke Lønne Christiansen
Cecilie Margrethe Nygren
Liv Rygh
Anna Sigmond Gudmundsdottir
Einar Sigstad
Anne Kristine Thorsby