Peder Balke på Museum of Art i New York

Til stede ved åpningen av utstillingen med malerier av Peder Balke i New York: Fylkesordfører Even Aleksander Hagen (f.v.), Anne-Marte Kolbjørnshus, leder komite for opplæring og kultur, Tomas Gjetmundsen, Balke-senteret, Guri Bråthen, ordfører i Østre Toten kommune, fylkesvaraordfører Ivar Odnes og fylkeskultursjef Kyrre Dahl.

Maleriene til kunstneren Peder Balke (1804 – 1887) fra Helgøya i Hedmark og Billerud på Østre Toten, stilles nå ut ved The Metropolitan Museum of Art i New York. The Metropolitan Museum of Art i er et av verdens største og viktigste kunstmuseer med mer enn to millioner kunstverk.

Selv om Balke vokste opp på Helgøya i Hedmark, bodde han flere år på Toten i Oppland. Mange av maleriene hans er også inspirert av hans opphold i Nord-Norge. Utstillingen "Peder Balke: Painter of Nothern light" på The Metropolitan Museum of Art - The Met - åpnet mandag 10. april og skal stå til 9. juli. Utstillingen viser 17 av Peder Balkes malerier, alle lånt ut fra private samlinger.​

Balkes bilder på Billerud gård på Kapp på Østre Toten

I Oppland kan man se flere av Peder Balkes malerier på Balkesenteret på Billerud gård på Østre Toten. På embedsmannsgarden Billerud på Kapp, malte Peder Balke en serie på 12 store veggmalerier i årene 1833 og 1834. De fleste av disse finnes i Balke-salen, som er hovedattraksjonen i den gamle, fredete hovedbygningen på Billerud gård.

Eget Balke-rom i Louvre i Paris

Fattiggutten Peder Balke (1804–1887) - eller Peder Andersen, som var hans fødenavn - ble etter hvert en etterspurt maler. Det er et eget Balke-rom i kunstmuseet Louvre i Paris, etter at franskekongen Louis Phillippe bestilte 25 malerier av Balke. Da Balkes bilder ble vist i National Gallery i London i 2015, ble utstillingen besøkt av 350.000 personer. 

​Fylkesordfører i Oppland, Even Aleksander Hagen, var til stede på åpningen i New York, i spissen for en delegasjon fra Oppland fylkeskommune med, i tillegg til Hagen; Anne-Marte Kolbjørnshus, leder komite for opplæring og kultur, Tomas Gjetmundsen, Balke-senteret på Østre Toten, Guri Bråthen, ordfører i Østre Toten kommune, fylkeskultursjef Kyrre Dahl og fylkesvaraordfører Ivar Odnes.

Imponerende, internasjonal posisjon

- Det er imponerende å se den posisjonen kunstneren Peder Balke har internasjonalt. Tidligere har vi deltatt på utstillingsåpning i London, og nå er det utstilling på The Met i New York. Vi er stolte av å støtte opp om at vi tar Toten og Oppland ut i verda, sier Even Aleksander Hagen.

Fylkeskommunens satsing på Peder Balke er i tråd med strategien om å gjøre Oppland fylke til en nasjonal og internasjonal møteplass. I strategiplanen for kultur er økt tverrfaglig internasjonalt arbeid skissert som et viktig delmål. Ett av tiltakene er å styrke Peder Balkes renommé i Norge og utlandet.

Les NRK sin reportasje om Balke i New York her.

Les om Balke-senteret på Østre Toten her.

Les mer om Utstillingen "Peder Balke - Painter of Northern light", her.