Norsk litteraturfestival 2017 - programmet klart

Fokus på nasjonalisme, indisk litteratur og nordisk litteratur. Festivalsjef Marit Borkenhagen og kunstnerisk rådgiver Mathias R. Samuelsen tror årets litteraturfestival vil vekke begeistring og engasjement. - Vi er overbevist om at det vil være interessante programposter for alle publikummere, sier Samuelsen. Festivalsjef Borkenhagen legger til at det kommer mange modige forfattere til Norsk litteraturfestival 2017. Festivalen foregår på Lillehammer i dagene 30. mai til 4. juni. Karl Ove Knausgård, Ngugi wa Thiong’o, Åsne Seierstad, Sjón, Kamila Shamsie, Moddi, Jerry Pinto, Svein Nyhus og Meg Rosoff er blant årets hovednavn.

Litteraturfestivalen på Lillehammer er Nordens største og ble av britiske Penguine nylig kåret til en av de 20 beste litteraturfestivalene i verden. Lillehammer i mai er med andre ord stedet å være for alle som vil vite hva som rører seg i litteraturen akkurat nå. Sentrale temaer i årets program er indisk litteratur, nasjonalisme og ytringsfrihet. I tillegg feirer man at Pegasus - festivalens satsing på barne- og ungdomslitteratur -  er 10 år!


– Bokstavelig talt knytter årets program lokale og internasjonale temaer sammen, sier kunstnerisk rådgiver Mathias R. Samuelsen. Han understreker også at ikke alt er like alvorlig. Også arrangementer med humoristisk vri er med på programmet. Eksempelvis arrangeres torsdag 1. juni nordisk mesterskap i slampoesi og litterær festaften i Maihaugsalen. Fredag 2. juni kan man delta på Banknatta i Kulturhuset Banken og lørdag 3. juni blir det pub til pub runde i regi av Håvard Rem, Simen Rem og Freddy Holm.

Om årets program skriver festivalen selv følgende:

Bjørnsonforelesningen
Årets foreleser er Kamila Shamsie. Den pakistansk-britiske forfatteren Kamila Shamsie ble for alvor kjent i Norge med oversettelsen av romanen Brente skygger. Siden 1998 har det utkommet seks romaner, som alle har blitt belønnet med internasjonale priser. I 2013 kom hun med på det toneangivende litteraturmagasinet Grantas liste over de 20 viktigste unge britiske forfatterne. Hvilken rolle kan forestillingsevnen spille i en verden hvor frasen «you couldn’t make this up» oftere og oftere er blitt et utrykk for folks fortvilelse? Er romanen i dag irrelevant, utdatert, eller i beste fall en virkelighetsflukt? Og, på den andre siden: Hvilket ansvar påtar forfattere seg når de velger å tie, akseptere, eller unngå å ta stilling til dette? Introduksjon ved  Laila Bokhari.

Indisk litteratur
På nytt har indisk litteratur blitt aktuell i vår del av verden. De forfatterne som for noen år siden skapte en bølge av oversettelser i Norge, har nå modnet ytterligere, og er viktige samfunnsdebattanter i landet. Med fremveksten av nasjonalistiske strømninger i vår egen del av verden, kan vi nå se den indiske litteraturen på en helt ny måte. Som et varsel.

India er et land hvor mange ulike religioner, etniske grupper og språk eksisterer side om side, samtidig som landet også er preget av ekstreme forskjeller mellom rik og fattig, overklasse og underklasse, menn og kvinner, majoriteter og minoriteter. Litteraturen er et viktig våpen i kampen mot undertrykkelse og institusjonalisert diskriminering. Jerry Pinto, Laxmi, Tishani Doshi, Salma, Rana Dasgupta, Sharad Paul, Salil Tripathi og andre av festivalens indiske gjester vil utdype hva som ligger i det og hvordan et slikt engasjement kan få et kunstnerisk uttrykk.

Nasjonalisme
Brexit, Trump og falske nyheter. Både i vår nære, norske virkelighet og i en større internasjonal sammenheng ser vi at de nasjonalistiske strømningene har blitt tydeligere og debattklimaet hardere. Hva skjer i Europa? Hva skjer i USA? Eller i Norge?

Simen Ekern, Kamila Shamsie, Salil Tripathi, Sjòn, Bård Vegar Solhjell, Larry Siems, Elisabeth Åsbrink, Andrew McMillan, Margie Orford, Rana Dasgupta er blant forfatterne som bidrar til opplysning, debatt og kritisk ettertanke på årets festival.

Jason Timbuktu Diakité
Da "En dråpe midnatt", Jason Timbuktu Diakités selvbiografi, kom ut, fikk vi et mer omfattende inntrykk av musikeren og aktivisten. Gjennom hans familiehistorie får vi innblikk i et Sverige som ikke vises så tydelig  i statistikker og nyhetsendinger. Boka beskriver utenforhet, identitetssøken og rasisme, og en familiehistorie som strekker seg fra slaveriet i USA til folkhemmet i Sverige. Jason Timbuktu Diakité intervjues av Anne Dorte Lunås.  

In other words
Når ytringsfriheten er truet, innskrenket eller forbudt blir kunstnere og forfattere tvunget til å finne stadig mer oppfinnsomme måter å unngå autoritær undertrykkelse. Motstanden finner nye former, nye ord, nye midler. «In other words», ICORN- og PEN Internationals konferanse som pågår parallelt med og i samarbeid med festivalen, er en utforskning og feiring av kunstens og litteraturens motstandsdyktighet i en postfaktuell verden. Mer enn 300 deltakere fra mer enn 60 land deltar på konferansen og mange av disse bidrar til å berike årets festivalprogram. Kamila Shamsies Bjørnsonforelesning, som er et av høydepunktene under festivalen, blir også et viktig innslag i konferanseprogrammet. Ellers blir det for eksempel mulighet til å møte Åsne Seierstad i samtale med den syriske journalisten og dokumentarskaperen Ali Al-Ibrahim og høre tyrkiske forfatteres analyse av utviklingen i Tyrkia. 

De norske Syriafarerne 
De siste årene har et urovekkende stort antall norske ungdommer forlatt sin trygge tilværelse her hjemme for å vie sitt liv for å fremme Den islamske stat. I "Dette livet eller det neste" forteller Demian Vitanza Syria-fareren Tariqs historie. I Åsne Seierstads brageprisvinnende To søstre er det de skoleflinke tenåringssøstrenes oppbrudd fra Kolsås, til fordel for en tilværelse som husmødre i Raqqua, vi blir introdusert for. Vitanzas bok er fiksjon, mens Seierstad har valgt den journalistiske dokumentaren. Mens Vitanza forteller historien til en hjemvendt fremmedkriger, er det i Seierstads bok en fortelling om to jenter som kanskje aldri kommer hjem. I samtale med Laila Bokhari.

Pegasus 10 år
Gjennom 10 år har Pegasus gitt barn og unge litteraturopplevelser på festival. Pegasus har mottatt over 11 000 påmeldinger til skole- og barnehageprogrammet på Lillehammmer i mai. I festivalhelgen blir det en rekke attraktive familiearrangementer, blant annet en skikkelig bursdagsfest! Lørdag feirer Pegasus med stor sentrumsdag. Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund lanserer sin splitter nye bok om Bukkene Bruse. Det blir verksted med Svein Nyhus, bursdagsfest og konsert med Jo Skaansar og Camilla Granlien. Søndag er det familiedag på Maihaugen med blant annet Mikkel & Reverockerne, levende dyr og Tor Åge Bringsværd og Svein Nyhus som leser og forteller om både fabeldyr og vanlige dyr.

Bredt utvalg forfattere til Lillehammer i mai
De 6 dagene festivalen pågår blir et rikt utvalg norske og utenlandske forfattere å se på festivalens scener og i Lillehammers gater. Blant disse er Vigdis Hjorth, Ida Hegazi Høyer, Josefine Klougart, Claire-Louise Bennett, Max Porter, Arnar Már Arngrímsson, Hans Herbjørnsrud, James Rebanks, Elisabeth Åsbrink, Margie Orford, Jan Kristoffer Dale, Meg Rosoff, Kyrre Andreassen, John Freeman, Mona Høvring, Yadollah Royaee, Fredrik Sjöberg, Selma Lønning Aarø, Ingrid Z. Aanestad, Tor Åge Bringsværd, Jason Timbuktu Diakité, Kim Leine, Unni Lindell, Tove Nilsen, Steve Sem-Sandberg, Johan Theorin og Gro Dahle. Og enda er bare noen få nevnt.

Les hele programmet på her Norsk Litteraturfestival 2017.