Ny suksess for Strunkeveko - Norges største sommerkurs i folkemusikk og dans for ungdom

Dei nye heltane, het årets avslutningsforestilling på Strunkeveko 2018 - Norges største sommerkurs i folkemusikk og dans for ungdom. En helt korrekt tittel for en ualminnelig fargerik forestilling på scenen i Kulturhuset på Fagernes. En forestilling fylt med ungdommelig aktivitet, kreativitet, talent og kompetanse i møte med lærernes stødige profesjonalitet og sikre ledelse. At dette er en rekrutteringsplass for fremtidens folkemusikere - er helt tydelig. Noen av disse unge utøverne får vi helt sikkert møte igjen på andre scener - andre steder i landet - senere.

Strunkeveko arrangeres årlig i samarbeid med Jørn Hilme-stemnet i Valdres. Siden 1998 har barn og unge mellom 11 og 24 år hver sommer vært samlet til et ukelangt kurs i folkemusikk og folkedans. I år deltok 87 ungdommer på fele- og hardingfele, langeleik, torader, sang, hallingdans, pardans og konsert-produksjon. I tillegg arrangeres todagarskurset «Ministrunken» for barn i alderen 6–11 år og arrangementet «Mikrostrunken» for barn i alderen 3–5 år. 

Strunkeveko i Valdres Kursene speiler kjernen i folkemusikken og folkedansen

De ulike kursene på Strunkeveko speiler selve kjernen av folkemusikken og folkedansen i Norge i dag. I tillegg til undervisningen er det dessuten sosiale aktiviteter som fotballturnering, bading, kanopadling og grilling på programmet i løpet av uken. Og ifølge tilbakemeldinger fra årets deltagere har kurset vært kjempemorsomt. - Vi har til og med sovet litt, ble det påstått da spente foreldre kom for å høre og se årets avslutningsforestilling!

Den fremste møteplassen for folkemusikk-interesserte barn og unge

Strunkeveko har blitt den fremste møteplassen for barn og ungdom med interesse for folkemusikk og folkedans. Deltagerne kommer fra store deler av landet, og mange kommer igjen år etter år. Stadig flere av de unge utøverne vi kan høre og se på kappleiker og konsertscener rundt om i landet, har deltatt på Strunkeveko. Valkyrien Allstar er ett av mange kjente folkemusikknavn som har funnet tonen på Strunkeveko i Valdres. Odd Nordstoga, Ingebjørg Bratland og Sigrid Moldestad er noen flere.

Strunkeveko Valdres langeleikMøte mellom tradisjon og fornying

- Det er grenselandet mellom tradisjon og fornying som gjør Strunkeveko til et så populært kurs, sier ledelsen når de skal peke på hva som gjør denne uken i Valdres så viktig for utviklingen i folkemusikkmiljøet. Her er det lite som kan assosieres med spelemann på torvtak, kubbestol og skigard, bunad og gravalvor. Her er det lek og moro, nyskaping og læring, vennskap og talent og stor plass for å eksperimentere med musikkgenren. I tillegg er uken viktig for å ta vare på utøverkompetansen på instrumenter som ikke så mange spiller lenger, for eksempel langeleik. Og lurer du på hvordan det kan høres ut? Klikk på denne lenken, hør 14 år gamle Ånon Bakkjen fra Oslo rocke opp Langeleiken -  og la deg overraske!

Strunkeveko Valdres toraderTradisjonen og håndverket må læres og være basis for nyskaping

Men selv om rommet for nyskaping er stort, må man lære håndverket. - Alle musikkgenrene har aspekter det er viktig å ta vare på, sier tidligere lærer på langeleik Ole Aastad Bråten i en kommentar til Aftenposten. - Det er med musikk som med språk. Man må kunne grammatikken før man begynner å leke seg med ordene. Strunkeveko er på mange måter tradisjonell undervisning i folkemusikk i utradisjonelle omgivelser. Vi får en helt annen atmosfære rundt undervisningen her enn man ellers får på musikkskolene, legger Aastad Bråten til.

Hva betyr Strunkeveko?

Og lurer du på hva hvorfor Strunkeveko heter Strunkeveko? Jo det er navnet på uken som kommer før slåttonna. En uke der folk samler krefter og gjør klar redskapen. En uke med forventning, men andre ord. Og forventningene ble helt klart innfridd, skal man dømme etter årets avslutningsforestilling -  "Dei nye heltane". For maken til ungdommelig, glad folkemusikkutfoldelse finnes ikke her til lands!

Alle foto: Terje Kongsrud