Nytt mål for friluftslivet - dagsturhytter i alle kommuner i Innlandet

Dagsturhytter for alle. Innlandet fylkeskommune tar ledelsen i et prosjekt for å få bygget dagsturhytter i alle kommuner i fylket. Dagsturhyttene er en ny trend som vokser frem flere steder i landet. Hyttene er et lavterskeltilbud for turgåere, enkle å bruke, ikke for langt fra vei, ingen nøkler, fri tilgang og fysisk aktivitet på kjøpet.

 

Bilde: Dagsturhytta Tussheimbue på Lesja, tegnet av Arkitektkontoret Streken AS, Lillehammer. Foto: Lesja kommune.

Fylkesutvalget i Innlandet fylkeskommune vedtok tirsdag 18.02.20 å sette i gang et forprosjekt. Målet med prosjektet er å bygge en dagsturhytte i alle kommuner i Innlandet innen 2025. Dette er for å legge til rette for friluftsliv som et lavterskeltilbud for alle.

 

Dagsturhytta Tussheimbue Lesja Kulturnett InnlandetBilde: Dagsturhytta Tussheimbue på Lesja. Illustrasjon: Arkitektkontoret Streken AS, LIllehammer

 

Spillemidler og samarbeid med andre finansierer hyttene

Innlandet fylkeskommune bruker 17,1 millioner kroner fra spillemidlene (tippemidler) på prosjektet. Neste trinn er at fylkeskommunen sender søknad om støtte på 14,3 mill kroner til både Sparebank-stiftelsen Hedmark og Sparebankstiftelsen DNB.

Det er estimert en kostnad for kommunene på til sammen 3,5 millioner kroner. Kommunene skal eie og drifte hyttene. Dessuten skal de bidra med tomt og tilrettelegging av den.

Dagsturhyttene i Sogn - har inspirert Innlandet

Ideen om dagsturhytter kom fra tidligere Sogn og Fjordane fylke, der det i løpet av en tre-års periode er satt opp hytte i hver av de 26 kommunene.

Det var rådgiver for fysisk aktivitet, Atle Skrede i Sogn og Fjordane fylkeskommune, som hadde ideen til dagsturhyttene.

– Jeg var selv så heldig å vokse opp med hytte. Ikke alle gjør det. Tanken bak er at dette skal være en hytte der alle kan oppleve gleden ved det enkle hyttelivet. Hyttene ligger under en times gange fra bilvei, men samtidig så langt unna at det kreves en innsats for å komme dit. Noen hytter, for eksempel den som er bygget i Luster, ligger ved vann som en padlehytte. Der er det også tilkomst for rullestolbrukere og folk med rullator, forteller Skrede til Adresseavisa.

 

dagsturhytta Sogn og FjoraneBilde: Dagsturhytta Sogn og Fjorane designet av Rojo Arkitekter AS, Trondheim. Hytten er den samme i alle kommunene.

 

Utlyste arkitektkonkuranse for hyttene i Sogn

Det er ROJO arkitekter i Trondheim som har tegnet hyttene i Sogn. Oppdraget var å tegne en hytte på 15 kvadratmeter som tåler vær og vind, med takoverbygg og sitteplasser.

Prosjektleder Torbjørn Brandsæter i Eid kommune forteller til Adresseavisa at hytten i Eid kommune er vindtett, men ikke isolert, og det er ingen varmekilder.

 

Dagsturhytta i FjalerBilde: Dagsturhytta Vidsyn i Fjaler, designet av Rojo Arkitekter Trondheim.

 

Budsjett 1 million pr hytte i Sogn

– Den er bygget for å være enklest mulig, slik at det blir minst mulig arbeid med drift og vedlikehold. Blant annet har den brent kledning, noe som står seg godt mot været. Det er en hems her om du vil overnatte. Det går an å feire for eksempel bursdag, men det er ikke anledning til å reservere hytten.

Hyttene har et budsjett på 1 million kroner. Noen er mer påkostet enn andre, for eksempel med sanitæranlegg, solcelle, ovn og aggregat.

Oppgradering

I behandling av saken i Innlandet fylkeskommune la Høyre, FrP og KrF fram et alternativt forslag som blant annet åpnet for at flere stiftelser enn sparebankstiftelsene kan være involvert i prosjektet. Dessuten mener de at det også bør være åpning for å oppgradere eksisterende hytter i stedet for å bygge nytt i alle kommuner.

Ap og Sp sa seg enige i å støtte et tillegg til fylkesrådmannens innstilling om å be forprosjektet undersøke muligheten for å oppgradere eksisterende hytter i denne ordningen, ikke bare bygge nytt. Saken ble vedtatt slik med 10 mot 5 stemmer.

Den norske Turistforening positiv

– Nærfriluftslivet er den viktigste aktivitetsskaperen og det som bygger erfaring og lyst til å teste lengre turer, sier kommunikasjonssjef Mette Øinæs Habberstad i Den Norske Turistforening (DNT). Hennes inntrykk er at prosjekter med dagsturhytter blir mer og mer vanlig i hele landet.

- Når det gjelder å tilrettelegge for nærfriluftsliv, er det flott at en regional utviklingsaktør som fylkeskommunen satser mer på friluftsliv i kommunene. Friluftsliv er den aktiviteten folk flest driver med og ønsker å drive med, sier hun.

Les mer om Dagsturhytta Tussheimbue på Lesja her.

Her kan du finne veien til Tussheimbue på Lesja.

Her kan du lese om dagsturhyttene i Sogn og Fjordane 

 

Ønsker du mer info om prosjektet?

Rekruttering av prosjektleder skjer iløpet av mars-april. 

Prosjektetablering blir i løpet av mars-mai. Selve oppstart for prosjektarbeidet er i juni.

Kontaktperson: Kari Nilssen

kari.nilssen@innlandetfylke.no

Seksjonsjef Idrett
Innlandet fylkeskommune

 

 

MOBIL:

 +47 480 74 327