Lillehammer Stories og Eldbjørg Hemsing på filmfestival i Berlin

Oppland fylkeskommune og filmaktører i Innlandet inviterer til åpent hus, seminar og konsert 11. og 12. februar, når Norge er fokusland under filmfestivalen Berlinalen i Berlin.

Berlinalen, som har vært arrangert siden 1951, er en årlig festival, og juryen legger stor vekt på at filmer fra hele verden skal være representert. Norway House, etablert for anledningen, vil være sentrum for aktivitetene og «Lillehammer Stories» overskriften, når filmskapere fra Lillehammer, Hamar og områdene rundt ønsker å presentere denne interessante filmregionen under festivalen. 

Her finner du hele det "norske" programmet på Berlinalen 2019.

Samtidig med festivalen arrangeres European Film Market (EFM), som er en av verdens største messer for filmbransjen, og en rekke faglige seminarer for yngre filmskapere under tittelen Berlinale Talent Campus.

Filmbransjen i Innlandet på verdens største filmfestival

Med mer enn 20 000 fagfolk fra omkring 130 land, 275 000 solgte billetter i 2018, 487 000 enkeltbesøk og 4 200 journalister, er dette antakelig verdens største filmfestival. Og en enestående mulighet for filmbransjen i Innlandet til å vise seg frem og knytte nye kontakter.

Målet for arrangementene er å gi innsikt i de mulighetene som finnes i regionen vår, blant annet som filmlokasjon, og legge til rette for møter med beslutningstagere fra filmfunding, produsenter og andre filmskapere.

BKulturnett Oppland bilde bokmessen i Frankfurtokmessen i Frankfurt 2019

Oppland fylkeskommune bidrar til arrangementene i Berlin under Berlinalen som en del av rollen sin som hovedsamarbeidspartner for Norge og NORLA (Norsk litteratur i utlandet) under Bokmessen i Frankfurt i oktober 2019 der Norge er "Gjesteland". Satsingen på Bokmessen avgrenser seg nemlig ikke kun til messedagene i Frankfurt, men innebærer en rekke arrangementer over hele Tyskland i 2019.

Skape muligheter for kulturbransjen og styrke kulturturisme

– Vi ønsker gjennom vår satsing på Berlinalen og Frankfurt å trekke til oss kulturturister fra tyskspråklige land til Oppland, og styrke nettverksbygging og attraksjonskraft for eksisterende kunst- og kulturmiljø i Oppland, sier Aud Hove, fylkesvaraordfører i Oppland, som selv skal ned til Berlinalen.

Sammen med Hove reiser Anne-Marte Kolbjørnshus, leder av komité for opplæring og kultur, til den tyske hovedstaden. Hun forteller at sammen med film, er litteratur, reiseliv og kunst og kultur fire satsinger for «Frankfurt-prosjektet» til fylkeskommunen.

– På Berlinalen vil vårt sterke filmmiljø bli vist fram for et internasjonalt publikum. Eksponeringa vil bidra til å styrke aktørene sin posisjon og attraksjonskraft, både nasjonalt og internasjonalt, og gi tilgang til nye samarbeidspartnere og oppdrag, sier Kolbjørnshus.

Tre nye produksjoner

Tre nye filmproduksjoner vil bli presentert i arrangementet i Norway House, med tanke på samarbeid med potensielle internasjonale samarbeidspartnere. I tillegg har det regionale filmfondet Filminvest planlagt møter mellom regionale produsenter og utenlandske aktører.

Filmskaper Anita Killi fra Dovre, vinner av ei rekke internasjonale priser, er en av dem som vil presentere sitt prosjekt.

Eldbjørg Hemsing - Valdres

Den internasjonalt kjente fiolinisten Eldbjørg Hemsing fra Valdres - bosatt i Berlin -  deltar også med musikalske innslag mandag 10.februar, og egen konsert på Norway House tirsdag 11. februar.

Ellen Andrea Wang - Hadeland

Ellen Andrea Wang er en annen musiker fra Oppland som står på programmet til Berlinalen. Sammen med gruppen GURLS skal hun holde konsert på Ewerk i Berlin 10. februar.