På tur i en virtuell virkelighet - Fylkeskulturkonferansen 2019

Årets kulturkonferanse for Hedmark og Oppland 19. og 20.november på Gjøvik - handlet om å bygge fremtiden. Hva er da mer naturlig enn å gi deltagerne en smakebit på hva VR kan bety? Våren 2020 får nemlig videregående skoler i Oppland besøk av produksjonen ARTificial REALity.

Bilde: Konferansedeltakere tester VR-teknologi. Foto: Tone Kolaas

Kunstig virkelighet, eller virtuell virkelighet (etter det engelske virtual reality, ofte forkortet VR), er en datateknologi som lar brukeren påvirke og bli påvirket av et dataskapt miljø som skal etterlikne en virkelighet. De fleste «miljøene» med kunstig virkelighet omfatter både syns- og lydinntrykk og blir vist på en skjerm eller gjennom et spesielt stereoskopisk apparat. En slags brille.

Oppland kulturnett VR briller kulturkonferanseBilde: Deltakerne på fylkes-kulturkonferansen for Hedmark og Oppland tester VR-teknologi. Foto: Tone Kolaas

Millonmarked - der det fremdeles er mange uutforskete muligheter

Markedet for VR har allerede blitt et milliard-marked, og det forventes en fortsatt kraftig vekst de neste årene. All denne teknologien er jo stedsuavhengig, og med sterke miljøer innen film- og spillutvikling i Hedmark og Oppland - kan det jo tenkes at talenter dukker opp og ser muligheter knyttet til  VR-teknologien?

Kulturnett Oppland fylkesordfører Hagen VR brillerBilde: Fylkesordfører Even Aleksander Hagen tok utfordringen under årets fylkeskulturkonferanse og testet ut VR-briller - virtual reality. Hvem vet, kanskje kan VR-teknologien inspirere til nye politiske satsinger innen kulturfeltet? Foto: Thomas Bjerke

Utfordring å se de kunstneriske mulighetene

Men på tross av den raske utviklingen innen VR, er det fortsatt vanskelig å se hvordan teknologien skal kunne anvendes i et kunstnerisk uttrykk. Kanskje er det først dagens generasjon av elever på videregående som vil forstå dette. Når produksjonen ARTificial REALity skal besøke klasser i Oppland neste vår, får klassen iføre seg VR-utstyr, og blir tatt med inn i den kunstige virkelighetens verden. De får se hvor teknologien står i dag, og de fremste eksemplene på VR anvendt innen kunst. Kanskje vil det skape nysgjerrighet, interesse, og åpne elevenes øyne for det mange voksne ikke klarer å se?

Kulturnett Oppland  VR brillerFoto: Thomas Bjerke

Produksjonen ARTificial REALity utvikles i samarbeid med franske Diversion Cinema, som i flere år har arrangert VR-visninger under filmfestivalene i Cannes og Venezia, og nå også har etablert en egen VR-kino i Paris.

Mer å lese om VR-utvikling her: CEFIMA - Center for exelence in film and media arts