Pilegrimsleden - første Tankeplass er innstallert

Om du lurer på hvor du skal legge neste søndagstur, trenger du ikke lete mer!

M.A.U.R., et av fem kunstverk i prosjektet "Tankeplass". Skulpturene utplasseres langs Pilegrimsleden gjennom Oppland. Foto: Per Erik Fonkalsrud/Oppland fylkeskommune

En gigantisk maur med kamera og det som ser ut som en ryggsekk åpenbarer seg plutselig mellom trærne. Den står vendt mot en minst like stor maurtue. Vi er på Kløv i Øyer kommune, der Pilegrimsleden går over fra Øyerbygda til Tretten, hvor det første verket i prosjektet «Tankeplass» forrige uke ble montert. 

Tankeplass-prosjektet sprang ut av ideen om å skape naturlige stoppesteder langs Pilegrimsleden, ved bruk av kunstneriske/arkitektoniske installasjoner.

«Dette skal være steder som innbyr til refleksjon og kontemplasjon, hvor man kan være introvert med sine egne tanker, nyte utsikten, utveksle tanker med andre vegfarende, eventuelt tanke opp forsyninger osv.», står det i bakgrunnen for prosjektet.

pilegrimsleden skulpturen maur oppland «Astronautmaur»

Mauren på Kløv har det passende navnet M.A.U.R., og kunstneren bak er Erik Pirolt fra Kristiansand. Han forteller at skulpturen handler om å sette menneskeheten i perspektiv. 

– Det er i en pilegrimsreisendes ånd å se innover i seg selv. Vi søker svarene på det som er hinsides. Og det gjør vi gjennom språket. Vi tenker gjennom å se sammenhenger. Vi forstår ting gjennom det vi kan relatere til, gjennom oss selv. Det er kanskje derfor mauren her er utstyrt med menneskelagde oppfinnelser, skriver han i sine tanker om prosjektet. 

Ideen bak skulpturen kom da han var på befaring i skogen på Øyer, etter at han var valgt ut som en av kunstnerne til å lage en tankeplass. 

– Jeg husker at skogen og lydene der gav en dyp ro. Og da jeg så den store maurtuen, så kom visjonen der en stor «astronautmaur» filmer en maurtue. Så enkelt kom ideen. Den oppsto i et indre bilde, og sånn sett var det ikke en rasjonell oppkonstruert idé, sier han.

Planter et frø til opplevelse 

Totalt er det fem Tankeplass-verk som skal plasseres langs Pilegrimsleden i Oppland, laget av fem forskjellige kunstnere eller kunstnergrupper. Pirolt ble valgt ut etter en konkurranse i fjor hvor det i første omgang var 129 søkere som ønsket å bidra.

Da Pirolt fikk tilbud om å delta i konkurransen, ble han nysgjerrig.

– Det å kunne lage et kunstverk midt i naturen, med pilgrimsfarere som publikum, var en tanke jeg likte godt. Jeg vil tro at folk som kommer gående til denne plassen, har en god tilstedeværelse og god tid til å ta innover seg verket. Et av hovedmotivene mine for å lage kunst er det å plante et frø til en opplevelse i andre. Og her føler jeg forholdene ligger så godt til rette, forteller han.

Wow-faktor

M.A.U.R., et av fem kunstverk i prosjektet "Tankeplass". Prosjektleder for Tankeplass, Per Erik Fonkalsrud, er meget fornøyd med resultatet av prosjektets første del. 

– Skulpturen av Pirolt er blitt en litt bortgjemt perle som bør kunne gi en wow-effekt om man kommer vandrende som pilegrim over Kløv. Den står der som et interplanetarisk vesen som er landet inni skogen og filmer en gigantisk maurtue. Dette kan så klart tolkes på mange måter, men den kan også bare oppleves som en vakker form der den står blant granlegger, blåbærlyng og mose, mens solas stråler stripelegger stedet, sier Fonkalsrud. 

Han ser med glede fram til fullføringen av de øvrige fire verkene. 

Verkene vil i løpet av det neste året dukke opp en etter en langs leden, og de som gjenstår blir satt opp i Østre Toten, Gran, Lillehammer og Ringebu. En formell åpning av de fem verkene i Tankeplass skjer i juni 2020.

Foto: Per Erik Fonkalsrud