Utstilling medtepper av Inger Holbø

Å kunne oppleve en hel utstilling viet billedvev, er en sjelden mulighet. Men på Galleri Fjordheim på Biri åpnet tekstilkunstner Inger Holbø (1947) separatutstilling lørdag 27. mai. Reiseminner er den røde tråden i Holbøs vevde tepper og puter. Du kan besøke utstillingen på galleriet rett sør for Mjøsbroen frem til 25. juni.

På Galleri Fjordheim på Biri åpnet tekstilkunstner Inger Holbø separatutstilling lørdag 27. mai. Utstillingen står til 25. juni. Foto: Asbjørn Risbakken, Oppland Arbeiderblad.

Galleri Fjordheim viser tekstilkunstner Inger Holbø syv store tepper og åtte puter med teppefortellinger. Alle er de inspirert av Holbøs mange reiser. Betrakteren - du -  kan følge trådene i teppene og vandre fra Kina til Lom. Fra en blomstersprutende kinesisk drage til Grafferdraktens vakre blomsterakantus. Reisen har tusenvis av tråder og like mange mulige veier, for bildet er 2, 8 meter langt og 1, 2 meter bredt. Blir du lei av å reise over broer fra Kina til Lom, kan du ta en tur i et flyvende teppe i ull og plast. Eller du kan dra avgårde til den italienske øyen Ischia utenfor Napoli og la deg varme av "Keramiske fliser ved Middelhavet". Også dette bildet er stort; to ganger to meter.

"Keramiske fliser ved Middelhavet"- billedteppe av kunstner Inger Holbø. Foto: Brita Rusten Åmot

De første trådene i veven gir retning for arbeidet

– Å starte et vevarbeid er som å stemme et instrument. Det jeg gjør i begynnelsen må jeg forholde meg til senere i prosessen. Jeg kan ikke viske det ut eller male over. De første trådene slår an tonen i arbeidet, sier Holbø.Inger Holbø, vevde tepper, Galleri Fjordheim juni 2017

Billedteppe av kunstner Inger Holbø - utstilling Galleri Fjordheim, Biri.  Foto: Brita Rusten Åmot

Å veve er en langsom prosess

- Billedvev er både arbeids- og tidkrevende. En langsom prosess. Men jeg føler det som en luksus å kunne få holde på med ting som tar så lang tid. Jeg er nok det en kan kalle en "slow-vever". Et større teppe kan det ta rundt et år å lage - fra de første ideer og skisser til bildet er ferdig vevet. Jeg har alltid en arbeidstegning som leder meg gjennom arbeidet, men jeg improviserer underveis. I tillegg farger jeg alt garnet selv. Så ting tar tid, understreker Holbø.

Derfor har Holbø heller ikke hatt mer enn fire separatutstillinger gjennom et aktivt kunstnerliv. Men hun har deltatt på mange gruppeutstillinger og laget tepper til utsmykking.Utstilling Galleri Fjordheim, vevde bilder, Inger Holbø

Billedteppe av kunstner Inger Holbø - utstilling Galleri Fjordheim, Biri.  Foto: Brita Rusten Åmot

En aktiv, internasjonal kunstner

Inger Holbø gikk ut av Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i 1971. De siste årene har hun kunne konsentrere seg helt om sitt kunstnerskap og vært spesielt produktiv og aktiv. I tillegg til Fjordheim-utstillingen er Holbø og 15 andre norske kunstnere - sammen med 18 kunstnere fra Danmark og Tyskland - invitert til å delta i Østlandsutstillingens markering av Lutheråret og reformasjonsjubileet i Tyskland og i Norge.  Utstillingen som har fått navnet "…å se med egne øyne" -  Tankenes frihet, har vært vist i  Kiel og utstillingen går så videre til Norge og nyåpning i Oslo Domkirke 6. juni 2017. Men først er det er det utstillingen på Fjordheim.Fra åpning av separatutstilling med arbeider av tekstilkunstner Inger Holbø, Galeeri Fjordheim, 27. mai 2017. Foto: Brita Rusten Åmot.

Fra åpningen av tekstilkunstner Inger Holbøs separatutstilling på Galleri Fjordheim, lørdag 27. mai, 

- Fjordheim er et svært sjarmerende sted, og jeg er lykkelig for at jeg nå kan stille ut her og at jeg attpåtil er invitert, smiler Inger Holbø.

På Galleri Fjordheim på Biri åpnet tekstilkunstner Inger Holbø separatutstilling lørdag 27. mai. Utstillingen står til 25. juni. Foto: Asbjørn Risbakken, Oppland Arbeiderblad.