Teaterforestillingen Vinternatt i fjellet

Det hører til sjeldenhetene at det produseres nye teaterstykker i Gudbrandsdalen - utenom festivalene og amatørteaterlagene. Det er derfor spennende at teaterkollektivet SceneGudbrandsdal kommer til Kulturhuset Banken tirsdag 29. august med en forestilling bygget rundt Harald Sohlbergs arbeid med maleriet “Vinternatt i Rondane”, eller "Vinternatt i fjellene" som det også heter.

SceneGudbrandsdal er en stiftelse med Viggo Didriksen, Otta, som styreleder. Grupperingen består av profesjonelle dansere, knyttet til danselinja på Vinstra vgd. skule og til kommunale kulturskoler, og skuespillere med sterk faglig kulturbakgrunn, delvis arbeidende frilans med teaterproduksjoner. Grupperingen ble stiftet i 2011.

Foruten denne produksjonen skal grupperingen i høst arbeide med forestillingen “Nobilis Norvegica Tintinnablum”, en teater- og danseforestilling om tre norsk adelsmenns møte med tre dølakvinner, i grenselandet mellom sagn og historie: Harald Hårrådes møte med Snøfrid, Erlend Nikolaussøns møte med Kristin og Sigvat Kvies møte med Skårvangsola. Manus ved Vidar Olaussen.

Forestillingen “Vinternatt i fjellene” er fra 2015, og er tidligere spilt på Otta, Vinstra og Ringebu. Forestillingen er produsert med støtte fra Oppland fylkeskommune.

Forestillingen er basert på Harald Sohlbergs arbeid med bildet Vinternatt i Rondane

Forestillingen "Vinternatt i fjellene" baserer seg altså på historien om Harald Sohlbergs arbeid med bildet som skulle bli et nesten 15 år langt livsprosjekt: Maleriet "Vinternatt i fjellene" (Vinternatt i Rondane).

Erik Werenskiold ville ikke ha Vinternatt i Rondane i Nasjonalgalleriet

Fra Sohlberg så motivet, med en nesten religiøs opplevelse, første gang, besøkte han Atna i Folldalen/Østerdalen flere ganger. Han levde der gjennom somre og vintre for å arbeid med maleriet, og ble godt kjent med bygdefolket. Det resulterte i utallige skisser og tre hovedversjoner. Da maleriet skulles selges til Nasjonalgalleriet, brygget det opp til konflikt: Erik Werenskiold, tidens kunstnerautoritet og Sohlbergs gamle lærer, raste. Han var leder for Nasjonalgalleriets innkjøpskomite, kalte maleriet en anakronisme og nektet galleriet å kjøpe inn bildet. Lenge etterpå kåret vi det til vårt nasjonalmaleri!

Tre gamle venner møtes igjen

I forestillingen møtes tre gamle ungdomsvenner - en sanger, en kunsthistoriker og en spelemann - etter mange år -  i solefallet oppe i Rondane en sommerkveld. I de ulike møtene til de tre med fjellet, maleriet, poesien fra diktere som Marie Takvam, Rolf Jakobsen, Theodor Caspari, Vegard Vigerust og fjellets sanger og musikk, avdekkes gradvis vennenes fortidde historie som førte til bruddet flere tiår tilbake. Deres - og våre - møter med høyfjellet er så ulike: Noen opplever nærhet og inderlighet, noen storhet, noen ensomhet. Fjella, diktene, musikken og maleriene henter fram våre ulike opplevelser.

SceneGudbrandsdal, med base i Midt- og Nord-Gudbrandsdal, har for anledningen fått med seg Therese Furulund fra Øyer/Lillehammer, bl.a til å formidle en rekke av våre vakreste sanger fra fjellet.

Medvirkende:

Viggo Didriksen, Otta.
Deltid frilans kulturarbeidende. Har spillt i en rekke produksjoner i dalen, sist som Lavrans i Kristin Lavransdatter. Han har også skrevet ulike manus, f.eks musikkteatret “Skrinet” som ble satt opp av Sel teaterlag sist år.

Therese Furulund, Øyer/Lillehammer.
Til vanlig ikke del av sceneGudbrandsdal, men ble engasjert da det trengtes en aktør som hadde kombinasjonen å være både god sanger og skuespiller. Furulund er kjent fra Lillehammers kulturmiljø både som sanger og skuespiller.

Vidar Olaussen.
Har arbeidet i teatermiljøet i Gudbrandsdal og hatt sentrale oppgaver i en årrekke. Har hatt roller som Simon Darre og Lavrans i Kristin Lavransdatter, og vært presten i Peer Gynt på Gålå.  Ansvarlig for manus til “Vinternatt i fjellene” og har også tidligere skrevet flere manus, bl. a. “Løytnant i det fronske”,  knyttet til Per Gynt-segnene og produsert at Per Gynt teaterlag. Har også folkemusikkbakgrunn og spiller hardingfele i forestillingen. Arbeider til daglig på Vinstra vdg skule.