Kunstnerstipend

Ella Fiskum, Ragnhild Hemsing, Pål Moddi Knutsen, Sebastian Rusten og Ingrid Stenersen er navn verdt å merke seg. I dag mottok de fem spennende kunstnerne; en billedkunstner/musiker, en filmskaper, en dansekunstner, en fiolinist og en visekunstner, kunstnerstipend fra Oppland. Fylkesordfører Even Aleksander Hagen delte ut stipendene i forbindelse med Fylkeskulturkonferansen 2016.

Dansekunstner Ella Fiskum fra Trondheim, bosatt på Eina i Vestre Toten, fiolinist Ragnhild Hemsing fra Aurdal i Nord-Aurdal og visekunstner Pål Moddi Knutsen fra Senja, bosatt i Lillehammer, har fått tildelt arbeidsstipend for etablerte kunstnere. Hvert av stipendene er på 200 000 kroner.

Det ble også det ut to stipend for unge kunstnere i etableringsfasen, hvert pålydende 50 000 kroner til billedkunstner og musiker Sebastian Rusten (30) bosatt i Lillehammer og filmskaper Ingrid Stenersen (30) fra Hadeland, bosatt i Lillehammer. Hvert av stipendene er på 50 000 kroner.

- Jeg er stolt over kulturen, over de i fylket vårt som jobber med kultur og de som jobber med kultur i de enkelte fylkene og institusjonene, sa fylkesordfører Even Aleksander Hagen da han delte ut stipendene til de fem kunstnerne. 

Oppland fylkeskommunes arbeidsstipend går til etablerte kunstnere og kunstnerstipendet går til unge kunstnere i etableringsfasen. Stipendene ble delt ut av fylkesordfører Even Aleksander Hagen (Ap) under Fylkeskulturkonferansen torsdag 20. oktober. Oppland fylkeskommunes arbeidsstipend skal gi stipendmottakerne mulighet til å arbeide med større kunstprosjekter, utvikle sitt kunstneriske uttrykk eller å eksperimentere med nye uttrykk. Stipend for unge kunstnere i etableringsfasen har som formål å støtte unge profesjonelle kunstnere som er bosatt eller som har som hensikt å etablere seg i Oppland.

Juryen har bestått av: Hallfrid Velure, Trond Eklund Johansen, Thomas Bjerke, Janeke Meyer Utne, Kyrre Dahl.

Stipendkomiteen har gitt følgende uttalelse om stipendmottakerne:

Ella Fiskum (arbeidsstipend for etablerte kunstnere)

Ella Fiskum har jobbet som dansekunstner i 24 år, hovedsakelig som danser, koreograf, og produsent, men også med regi, og film. Hun har jobbet og turnert med egne og andres forestillinger i inn- og utland i en årrekke og også jobbet med danseundervisning og formidling gjennom DKS. I 2000 etablerte hun sitt eget kompani Ella Fiskum Danz som har laget over 15 helaftens sceneverk, 25 mindre verk, og 9 filmer.

I 2012 etablerte Fiskum og familien seg på Nyland gard på Eina og har de siste årene bygget opp R.E.D, en ny internasjonal arena for kunst og kultur med hovedvekt på residensvirksomhet, samt dansefilmfestivalen RIFF som avholdes på gården, i tillegg til egne kunstneriske praksiser. Stipendet skal brukes til forberedelse av spillefilmprosjektet Red Swan, samt turnering med forestillingen Engler over Toten internasjonalt. Les mer her

Ragnhild Hemsing (arbeidsstipend for etablerte kunstnere)

Ragnhild Hemsing i mange år vært en av våre fremste fiolinister. Allerede som 13-åring debuterte hun som solist med Bergen Filharmoniske Orkester, og siden har hun turnert og spilt internasjonalt.

Ragnhild har opptrådt ved en rekke scener og festivaler, og har høstet vid anerkjennelse både for sine tolkninger av klassisk musikk, men også som tradisjonsbærer av folkemusikk etter felemestrene i Valdres. Hennes innspillinger av Lasse Thoresens «YR», og av Johan Halvorsens «Fossegrimen», har begge fått strålende anmeldelser.

Vi håper stipendet fra Oppland fylkeskommune kan bidra til at Ragnhild Hemsing får muligheten til ytterligere fordypning, perfeksjonisme og utvikling av repertoar. Les mer her. 

Pål Moddi Knutsen (arbeidsstipend for etablerte kunstnere) 

Pål Moddi Knutsen (Foto 2016, Jørgen Nordby) har tross sin unge alder, etablert seg som den viktigste visekunstneren i sin generasjon og han er allerede blant annet tildelt Spellemannsprisen. Med utgangspunkt i sin nordnorske oppvekst har han utviklet et særpreget kunstnerisk uttrykk der han er tro mot sine røtter, viser mot, er uredd og ekte. I sitt seneste ambisiøse prosjekt, UNSOGNS, gjør han seg til talerør for de artister som har skrevet de politisk farligste visetekstene globalt. Så farlig at de er forbudte i store deler av verden. Moddi turnerer nå Europa rundt og blir omtalt i de største avisene, nettsidene og TV-kanalene. Med seg har han symfoniske orkester og beste arrangementer.

Pål Moddi Knutsen får arbeidsstipendiet for sitt mot, sin evne til formidling og for å gi mulighet til å fullføre deler av prosjektet UNSONGS. Les mer her og her. 

Sebastian Rusten (30) (stipendet til unge kunstnere i etableringsfasen)

Billedkunstner og musiker Sebastian Rusten utforsker forholdet mellom fiksjon og virkelighet. Spørsmålet han stiller er både av filosofisk og kunstnerisk art: Hva er virkelig og hvordan kan man gjengi denne virkeligheten kunstnerisk? Han arbeider innen en rekke sjangere, og presenterer gjerne fotografiske utsnitt av skogbunn med tegning og naturelementer, for å undersøke forholdet mellom avbildning og avbildet. Rusten antyder bl.a. at tegnehåndverkets evne til å trenge inn i det det sette overskrider fotografiets evne til å fange inn våre omgivelser. Håndens arbeid med linjen lar oss erfare gjenstanden dypere enn om vi nøyer oss med å rette kameraet mot det. Han leder oss i retning av andre typer undersøkelser enn de «objektive» metodene vitenskapen opererer med.

Sebastian Rusten har tidligere holdt musikk og billedkunst adskilt, men vil nå jobbe med prosjekter hvor han forener de to uttrykkene.

Rusten har en BFA i Medium- og Materialbasert Kunst fra Kunsthøyskolen i Oslo. Han er også kunstpolitisk aktiv som styremedlem i Kunstnersenteret i Oppland og styreleder i Billedkunstnerne i Oppland. Les mer her 

Ingrid Stenersen (29) (stipendet til unge kunstnere i etableringsfasen)

En av mottakerne for stipendet for unge kunstnere i etableringsfasen vokste opp sør i Oppland og gikk på videregående skole i Gjøvik. Hun reiste deretter ut til London for utdanningens skyld, for så å vende tilbake. Stipendmottakeren er i dag en del av det blomstrende filmmiljøet i Lillehammer, og har en klar ambisjon om etter hvert å etablere seg som en solid og dyktig filmskaper - både nasjonalt og internasjonalt.

Gode filmer handler i stor grad om god historiefortelling, og en av stipendmottakerens største styrker er å skape og formidle sammensatte karakterer med sin menneskelige sårbarhet og unike styrker. Hennes historier er preget av oppveksten, miljøet og naturen i Oppland.

Vi gleder oss til å følge utviklingen av hennes neste prosjekt, som beskrives som en varm, leken og humoristisk film om felleskap og identitet. Vi følger sterke kvinner i deres jakt på veien til frihet, seg selv og fra samfunnets normer og regler. Manuset til spillefilmen "Hadeland" er planlagt ferdigstilt i løpet av stipendperioden, og vi ønsker filmskaper Ingrid Stenersen all lykke i arbeidet som gjenstår før filmen kan vises på kino. Vi gleder oss allerede! Les mer her