Stipend til filmskaper Barbora Hollan og åtte andre kunstnere fra Innlandet fylkeskommune

Tirsdag 3. november vedtok fylkesutvalget i Innlandet fylkeskommune å tildele stipend til syv kunstnere, en kunsthåndverker og en husflids- og tradisjonshåndverker. Alle er bosatt i Innlandet fylke.

Totalt mottok fylkeskommunen 39 søknader til de tre kategoriene med kunstnerstipend; stipend for etablerte kunstnere, stipend til unge kunstnere og stipend for husflid og håndverk. Søknadene har vært behandlet av Utvalg for kultur i Innlandet fylkeskommune og utvalget har valgt ut ni kunstnerne som mottakere av stipend. Alle stipendene hadde søknadsfrist 1. august. Det overordnede målet med ordningene er å styrke profesjonelle kunstneres vilkår for å bo og virke i Innlandet.

 

STIPEND FOR ETABLERTE KUNSTNERE

Stipend for etablerte kunstnere har som formål å gi skapende og utøvende kunstnere mulighet til å arbeide med større kunstprosjekter, utvikle sine kunstneriske uttrykk eller eksperimentere med nye uttrykk i stipendperioden.

Stipend for etablerte kunstnere er på 200.000 kroner, og følgende kunstnere har mottatt stipendet:

 

Filmskaper Barbora Hollan, Lillehammer

Barbora HollandBilde: Filmskaper Barbora Hollan, foto: Teresia Fant

Om prosjektet:

Barbora Hollan får støtte til kinodokumentaren I Follow Rivers – om Mariann Sæther - en av verdens beste elvepadlere. Siden hovedpersonen Sæther var tenåring, har hun utfordret mange av samfunnets normer og forventninger. Men siden hun fikk barn, har det å utføre ekstremsporten blitt stadig vanskeligere. I Follow Rivers er en karakterdrevet kinodokumentar om liv, død, og å finne sin egen balanse i livet.

 

Dramatiker og forfatter Elin Tinholt, Gjøvik

Elin TinholtBilde: Forfatter Elin Tinholt, foto: Thekla Tinholt

Om prosjektet:

Tinholt søker stipend for å få mulighet til å gjøre research i forbindelse med utarbeidelse av en ny roman. Romanen henter handling fra Nord-Gudbrandsdal i perioden rundt 1820-1840. Kvinners livsbetingelser og kulturarv som veving og broderi utgjør et viktig element i boken, og Tinholt søker stipend for å få mulighet til å gjøre seg kjent med både immateriell og materiell kulturarv rett før det store hamskiftet - endringsprosessene som Norge gikk gjennom på 1800-tallet.

 

Danser Astrid Groseth, Ringsaker 

Astrid GrosethBilde: Danser Astrid Groseth, foto: Tone Kolaas

Om prosjektet:

Groseth vil benytte stipendet til videreutvikling og eksperimentering knyttet til eget kunstnerisk uttrykk gjennom å utvikle konseptet Residens Strand Art og i tillegg å utvikle et nytt kunstprosjekt; Humiår. Hennes langsiktige kunstneriske mål er å skape ny norsk dansekunst som berører og skaper ringvirkninger lokalt, nasjonalt og internasjonalt, og dette vil hun gjøre fra Ringsaker.

 

Kunsthåndverker Sigrid Blekastad, Vågå

Sigrid BlekastadBilde: Kunsthåndverker Sigrid Blekastad, foto: Tone Kolaas

Om prosjektet:

Sigrid Blekastad arbeider med glassmaleri. Ved å kopiere og lære fra det originale og fra norsk glasshistorie vil hun utvikle seg som glassmaler rent håndverksmessig, og dessuten skape nye glassmalerier som kan sette kunsthåndverket på agendaen igjen. Blekastad ønsker å studere glassmalerier gjennom å undersøke et utvalg glasshåndverk fra Laugstiden og senere arbeider av de fremste glassmalerne vi har i Norge.

 

STIPEND FOR UNGE KUNSTNERE

Stipend for unge kunstnere skal støtte unge profesjonelle kunstnere som er bosatt i Innlandet. Stipend for unge kunstnere er på 50.000 kroner, og følgende kunstnere har motatt stipendet:

 

Forfatter Nora Aschim, Hamar

Nora AschimBilde: Forfatter Nora Aschim, foto: Johannes Aschim

Om prosjektet:

Nora Aschim jobber med en bok med arbeidstittel "Det må ha skjedd om natta". Boken har planlagt utgivelse på Flamme forlag 2021. Boken er en samling korttekster om en kvinnes liv fra perioden 1949-2016. Vi følger altså hele denne kvinnens voksenliv som en representasjon for den "alminnelige" kvinnen i denne tidsperioden.

 

Musiker Anders Lillebo, Engerdal

Anders LilleboBilde: Musiker Anders Lillebo, foto: Ingrid Skeie Ljones

Om prosjektet:

Lillebo søker om støtte til innspilling og utgivelse av hans tredje soloalbum, basert på egenkomponert musikk i grenselandet mellom irsk- og nordisk folkemusikk.

 

Musiker Sigrid Stubsveen, Engerdal

Sigrid StubsveenBilde: Musiker Sigrid Stubsveen, foto: Bjørnar Morønningen

Om prosjektet:

Høsten 2020 slipper Stubsveen sitt debutalbum. En soloplate med tradisjonsmusikk fra Engerdal. Platen er en forlengelse av arbeidet hun begynte på i forbindelse med et masterstudium på Norges musikkhøgskole der Stubsveen jobbet med tolkning av gamle arkivopptak. Nå søker hun stipend til videreutvikling av dette prosjektet. Formidling er et viktig mål, og hun ønsker å produsere en soloforestilling som kan spilles våren/sommeren 2021.

 

Fotokunstner Lars Ellefsen Nordby, Hamar

Lars NordbyBilde: Fotokunstner Lars Nordby, foto: Lars Nordby

Om prosjektet:

Hovedprosjektet til Lars Ellefsen Nordby i 2020 og 2021 er utstillingsprosjektet Zinc White Lard - som skal vises i Norge, Østerrike, Bulgaria og Danmark. Stipendet går til produksjon og reise. Prosjektet er i samarbeid med ulike teatre i Europa, hvor Nordby tar fotografier av skuespillere som forbereder seg bak scenen, i sminkerommet, i ganger og ventesaler, minutter før de skal entre scenen og opptre. I relasjon til fotoserien utvikler han en kunstinstallasjon av telepromptere basert på eget manus.

 

STIPEND FOR HUSFLID OG HÅNDVERK

Stipend for husflid og håndverk skal gi profesjonelle utøvere innen husflid og håndverk mulighet til å arbeide med ny formgiving, produktutvikling eller videreutvikling og styrking av en teknikk innen fagfeltet husflidshåndverk, folkekunst og kulturhåndverk. Målet er å ta vare på og fornye de rike kulturskattene innen husflid og håndverk, og synliggjøre denne delen av kulturen.

Stipend for husflid og håndverk er på 50 000 kroner og følgende håndverker er tildelt stipendet:

 

Lise Skoug Obel, Lillehammer

Lise Skaug ObelBilde: Tradisjonshåndverker Lise Skoug Obel, foto: Lise Skoug Obel

Om prosjektet:

Stipendet skal gå til innkjøp av rykkverk med tilhørende fløyskyttel til vevstol og instruksjon og grunnleggende opplæring i veving med rykkverk av håndvevermester Charlotte Engstad i Tromsø.

 

FAGJURY 2020

En fagjury med relevant kompetanse har plukket ut årets stipendvinnere.Ved vurdering av søknadene legges det vekt på henholdsvis kunstnerisk og husflids- og håndverksfaglig kvalitet og aktivitet, samt på stipendsøkernes plan for bruk av stipendet i stipendperioden.

 

Årets jury har bestått av følgende fagpersoner:

Terje Nilsen, Østnorsk filmsenter

Linn T. Sunne, forfatter og rådgiver på fylkesbiblioteket, Innlandet fylkeskommune

Trond Eklund Johansen, Innlandet musikkråd

Janne Langaas, skuespiller og dramatiker

Janeke Meyer Utne, Lillehammer Kunstmuseum

Inger Smedsrud, Håndverksinstituttet

Komiteleder: Kyrre Dahl, seksjonssjef for Kunst og kultur