Fotoutstilling bilder av Svein Tore Iversen

Svein Tore Iversen er blind og fotograf. En uvanlig kombinasjon. Nå blir det utstilling i foajeen i fylkeshuset på Lillehammer i samarbeid med fotograf og kunstner Jørn Hagen. Utstillingen åpner 16. september.

Han er blind, men Svein Tore Iversen ser mulighetene. - Jeg har dannet meg et mentalt bilde av hvordan omgivelsene ser ut, og ved hjelp av teknologi og en app på mobilen kan jeg "se" hva jeg tar 

Landskapsbildet som Svein Tore har tatt viser hvor vanskelig det er for å blinde å fotografere landskap. Seende vil trolig rette opp kamera slik at vannet kommer i vater, mens det er vanskelig for en som ikke ser. Tar du foto med en vanlig mobil - vil du ikke få korreksjoner. Men ved bruk av appen kan Svein Tore Iversen få korreksjonen om å flytte, eller tilte kamera (les mobilen) for eksempel opp eller ned eller til høyre eller venstre for å rette opp horisonten og bildet.

For en tid tilbake begynte det en profesjonell fotograf, Jørn Hagen, ved fylkesarkivet. Svein Tore viste kollegaen appen han bruker. 

- Jeg sa på spøk at jeg har tenkt å holde en utstilling, men sjefen (fylkesarkivar Marit Hosar) hoppa på ideen og mente at det skulle vi få til. Marit tok så kontakt med servicetorget på Fylkeshuset, og der var de positive til ideen. 16. september er det utstillingsåpning. 

Les mer om Svein Tore Iversen, fotoutstillingen, teknologien han bruker og arbeidet hans på Fylkesarkivet i Oppland i dette intervjuet som Leila Øvreseth har skrevet. 

Svein Tore Iversen ved arbeidsplassen sin ved Fylkesarkivet i Oppland. Foto: Marit Hosar 

Bilde av Svein Tore Iversen fylkesarkivet i Oppland