Tre kritikere om fire kunstnerne - Kvasbø, Huse, Gudmundsdottir og Andreassen

Søndag 19. august 2018 inviterer Ringebu Prestegard til samtalen Randsoner med tre av landets mest profilerte kunstkritikere og redaktører i panelet: Kjetil Røed er redaktør for Billedkunst, Mona Gjessing, kunstkritiker og skribent og André Gali, redaktør for bokserien Documents on Contemporary Crafts. Utgangspunkt for samtalen er fire markante kunstnerskap med lokal tilstedeværelse og aktivitet i Gudbrandsdalen og Lillehammer: Torbjørn Kvasbø, Patrick Huse, Anna Gudmundsdottir og Mads Andreas Andreassen.

Foruten et innblikk i disse fire kunstnerskapene vil panelsamtalen ha fokus på allmenne tema knyttet til sentrum og periferi i kunsten, lokale forutsetninger og globale påvirkninger, og forholdet mellom egenart, utveksling og utvikling i kunstnerskapet, forteller initiativtager og prosjektleder for Ringebu Prestegard og Ringebu Stavkirke, Eivind Slettemeås.

Driver visningssteder og kunstnerresidenser

Kvasbø, Huse, Gudmundsdottir og Andreasen er alle representert med en lang rekke utstillinger og prosjekter nasjonalt og internasjonalt. Samtidig er de initiativtagere til ulike kunstnerdrevne gallerier og visningsrom i Gudbrandsdalen og Lillehammer: Fjøset i Ringebu Prestegard, Harpefoss hotell i Sør-Fron, Prosjektrom3 på Vinstra og Elephant kunsthall i Lillehammer, samt verksted- og residensfasiliteter som inviterer inn andre kunstnere og fagmiljøer til regionen.

Presenteres samlet

Siden det er første gang disse kunstnerne diskuteres og løftes fram samlet – på «hjemmebane» og som initiativtakere til kunstnerdrevne visningssteder i Gudbrandsdalen, er det også en ambisjon for panelsamtalen å sette lys på kunstens faglige nivå i sammenheng med regionens aktivitetsnivå innen kunst. I anledning kritikersamtalen vil man også gjøre oppmerksomme på at samtlige kunstnere er aktuelle med hver sine utstillinger i Midt-Gudbrandsdalen denne sommeren.

André Gali gir en presentasjon av Torbjørn Kvasbø som i en årrekke har drevet eget verksted i Venabygd og samlet internasjonale fagmiljø til workshops i Ringebu, mens Mona Gjessing tar for seg nyere verk av Anna Gudmundsdottirs og bakgrunnen hennes med kunst og kulturarenaen Harpefoss hotell i Sør-Fron. Kjetil Røed vil snakke om Patrick Huses kunstnerskap og virksomhet gjennom kunsthallen Prosjektrom3 på Vinstra og Mads Andreas Andreassens produksjon i sammenheng med etableringen av Elephant kunsthall i Lillehammer.

Kjetil RøedKjetil Røed (f. 1973) er en redaktør i Billedkunst og anmelder i ukeavisen Vårt Land. Han har blant annet har vært kunstanmelder i Aftenposten, Morgenbladet og Klassekampen, og har også skrevet for internasjonale kunstmagasiner som Frieze, Art Review og Artforum. Røed har sittet i styret i Norsk Kritikerlag og har hovedfag i allmenn litteraturvitenskap. I tillegg til kunst skriver han om film og litteratur.

andre galiAndre Gali (f. 1976) er Head of Critical Theory and Publications hos Norwegian Crafts, samt frilans kunstkritiker og redaktør. I 2006 startet han Galiblog, Norges første kunstblogg, og i 2009 var han en av grunnleggerne av tidsskriftet Kunstforum der han også var redaktør i perioden 2009-2015. Han er redaktør for bokserien Documents on Contemporary Crafts som så langt har kommet med 5 bøker og gis ut i samarbeid mellom Norwegian Crafts og det tyske forlaget Arnoldsche Art Publishers.

Mona gjessingMona Gjessing (f. 1964) er fast skribent for Billedkunst og Numer og er også fast tilknyttet KORO. Gjessing har tidligere vært kunstkritiker for KUNST og Klassekampen og var leder for arbeidsutvalget, kunstseksjonen i Norsk kritikerlag, i perioden 2014-2017. Hun er utdannet i idéhistorie og musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo(UiO).

Eivind Slettemeås (f. 1974) er prosjektleder for Ringebu Prestegard og Ringebu Stavkirke, og jobber som frilans skribent og kurator. Han var med på å etablere kunstbokhandelen Torpedo i 2005 og forlagsansvarlig i Torpedo Press i perioden 2005-2010. Han er også ansvarlig redaktør for bokserien TILT som utgis av Harpefoss hotell.