TronTalks – en festival rundt tanker om nye ting og utenkelig musikk.

- TronTalks er et demokratiprosjekt og et møtepunkt der ulike tolkningsrom åpnes for å forstå mer om tiden vi lever i. Vi trenger samtaler om dagen i dag og tiden vi lever i sier komponist og initiativtaker til samtidsfestivalen TronTalks, Glenn Erik Haugland. Lørdag 8.mars går den første festivalen av stabelen på Tynset kulturhus. Temaet er «vilje»: Hva skjer når vi har vilje og viljestyrke til noe – hva skjer når vi ikke har det?

Foto: Festivalssjef Glenn Erik Haugland inviterer til TronTalks 2020 på Tynset kulturhus.

festivalen TronTalks 2020 i Tynset kulturhus kan du blant annet treffe sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen, filosof Henrik Syse, ensemblet Sisu Perkusjon, kommentator i VG Tone Sofie Aglen, hundekjører Sigrid Ekran, dramatiker og regissør Tore Vagn Lid, komponist Asbjørn Schaatun, programleder i Verdibørsen NRK P2 Karen Frivik, komponist Glenn Erik Haugland, musikerne Ownen Weaver, Inger Kristine Rieber, Heidi Tronsmo med flere.

Thomas Hylland EriksenSosialantropolog og forfatter Thomas Hylland Eriksen deltar på TronTalks 2020. Foto: Matilde Clementsen

Samtidsmusikken er ikke bare for smale, urbane miljøer

Samtidsmusikken er for det meste knyttet til de store byene der de fleste komponister og utøvere bor og virker. Det har kanskje ført til at denne musikken har fått et ufortjent rykte på seg å for å være forbeholdt smale, urbane miljøer. Men slik trenger det ikke være, og nettopp det ønsker festivalen TronTalks å gjøre noe med!

Glenn Erik Haugland - en sentral aktør i norsk musikkliv

Å arrangere en samtidsfestival for ny musikk og samtidsdebatt på Tynset synes nemlig Glenn Erik Haugland er helt selvfølgelig. Selv er han en av våre mest velrenoverte samtids-komponister, etablerer av stiftelsen Opera Omnia, nominert til Nordisk råds musikkpris, mottaker av Fartein Valen stipendet og mangeårig leder av Norsk komponistforening. I fjor flyttet han og familien til Alvdal.

sisu slagverksensembleSisu slagverksensemble deltar på festivalen. Foto: Lars Igesund

Tynset - et sted med tradisjon for samtale og meningsbrytning

En samtidsfestival på Tynset er kanskje en radikal, men absolutt ingen naturstridig idè. Som stasjonsby helt nord i Østerdalen har Tynset til alle tider hatt en fot i nye impulser og den andre foten i det tradisjonelle og jordnære. Folket her er åpne og nysgjerrige. Så en festival med mange forskjellige stemmer – en bred samtale – og meningsbrytning er ikke noe nytt, understreker Haugland som føyer til at han håper at folk finner veien til Tynset fra hele Innlandet.

Og for ordens skyld – festivalen har egen smittevernsansvarlig og retter seg selvsagt etter smittervernsreglene til FHI. Billetter kan kjøpes på forhånd, eller i døra om det skulle være ledige plasser i den store salen til Tynset kulturhus. Grensen er 200 – slik myndighetene har bestemt.

Mer om TronTalks her.

NRK - reportasje hvor festivalen beskrives av initiativtager Glenn Erik Haugland her: