Kransen og Kronen. Undset, Bjørnson og Hamsun på turne til bibliotekene i Oppland

Norges tre nobelprisvinnere i litteratur; Sigrid Undset, Bjørnstjerne Bjørnson og Knut Hamsun, har alle sterk tilknytning til Oppland. Tema Teater har spesialskrevet en forestilling med tekster fra både Undset, Bjørnson og Hamsun som skal på turné til folkebibliotekene i Oppland i 2018.

Gjennom denne turneen ønsker Oppland fylkesbibliotek og Tema Teater å heve stoltheten blant innbyggerne og øke oppmerksomheten om at alle disse tre forfatterne har hatt Oppland som sitt virkeområde. Alle skriver dessuten  om universelle temaer som har aktualitet og relevans for samtiden også i dag, sier fylkesbiblioteksjef Tone Nyseter.

Fire kvinner - fire monologer

Forestillingen inviterer publikum inn i litteraturen til nobelprisvinnerne gjennom fire korte monologer flettet sammen med musikk av Johan Sebastian Bach. Du får oppleve Maria Stuart i Skottland, Kristin Lavransdatter i Sel, Victoria i herskapshuset på Østlandet og Petra ved fiskerkneipen i Bergen. Fire forskjellige kvinneliv med håp og lengsler - alle formidlet av skuespiller Gro Ann Uthaug og med tonefølge av fiolinist Marieke Bettman.Foto: Brynjar Eidstuen/Oppland Arbeiderparti

Foto: Brynjar Eidstuen, Oppland Arbeiderblad

Litterær skattekiste

Bjørnson, Hamsun og Undset tilhører skattkisten som ligger i vår litteraturarv. Det å kunne løfte frem disse tekstene, og spesielt tekster av Bjørnson, er spennende. Hans skuespill Maria Stuart er dessverre lite spilt, men hans maleriske og rike språk, de voldsomme kontrastene i sinnet, gir en skuespiller mulighet til å fordype seg i språkets skjønnhet, og de kontraster som menneskesinnet rommer. Det er rett og slett en fornøyelse å arbeide med dette materialet, sier skuespiller og leder av Tema teater Gro Amnn Uthaug.  Maria Stuart står også i sterk kontrast til den morsomme og litt rampete fiskerjenten Petra. Romanene av Hamsun og Undset ligger nærmere publikums bevissthet. Det er folkekjære romaner, med kvinneskikkelser vi er blitt glade i gjennom dramatiseringer og filmer, så vel som bøkene. 

Sterke bånd til Oppland

At Bjørnson og Undset har sterke bånd til Oppland gjennom Aulestad i Gausdal og Bjerkebæk i Lillehammer, er kjent for mange, men at Hamsun også har sterke røtter til Oppland er mindre kjent. Men Hamsun var født i Vågå, og som ung voksen bodde Hamsun flere år på Gjøvik / Toten da han var veibygger. Ikke rart Oppland fylke er stolt av sine Nobelprisvinnere i litteratur!

Samarbeid

Forestillingen er et samarbeid mellom Oppland fylkesbibliotek og Tema Teater med støtte fra Fritt Ord og Nasjonalbiblioteket og skal ut på turné til flere folkebibliotek i Oppland.

Premiere

Gjøvik bibliotek og litteraturhus blir første stoppested for denne forestillingsserien, onsdag 10. januar, kl. 18.00.

Turné 2018

Forestillingen vises på de aller fleste folkebibliotek i Oppland. Frem til sommeren 2018 vil disse bibliotekene få besøk:

Gausdal folkebibliotek 25. januar, Øystre Slidre folkebibliotek 1. februar, Nord-Aurdal folkebibliotek 8. februar, Ringebu folkebibliotek 15. februar, Nord-Fron bibliotek 22. februar og Lillehammer  bibliotek 2. juni. For tidspunkter og klokkeslett se kalender i Kuturnett Oppland.

Flere kommuner vil få besøk i løpet av høsten 2018. Turneen avsluttes våren 2019.