Dåpsklær utstilling

I foajeen på hos Oppland fylkeskommune på Lillehammer stiller Husflidhåndverker Ann Therese Ekeren Skari, og firmaet Dåpstradisjon, ut nydelige dårpskjoler, dåpsluer og håndlagede metallkniplinger i gull og sølv.

Ann Therese Ekeren Skari er en dyktig håndverker innen tradisjonshåndverk og folkekunst innen tekstil. Hun har siden 2003 drevet virksomheten Dåpstradisjon på Hadeland. En virksomhet som har utviklet seg fra å være ei systue i bryggerkjelleren til å bli et viktig formidlingssenter innen tekstilhistorie og kultur med museum, store lokaler for formidling og kursvirksomhet, butikk og servering i nye flotte lokaler. Sysselgården er vel verdt et besøk! Her tar Ann Therese i mot besøkende og holder foredrag om dåp, dåpstradisjoner og dåpspåkledning fra middelalder til i dag, samt omvisning i dåpsmuseet. Her er alle velkommen, publikum i store grupper, og enkeltpersoner.

Med metallknipling som profesjon

Ann Therese Ekeren Skari er en gründer med stor arbeidskapasitet. På utstillinga i Oppland Fylkeskommunes foaje på Lillehammer viser Ann Therese fram egendesignet og egensydd dåpstøy i flere modeller, med og uten kniplinger i sølv eller gull. Ann Therese er en av få håndverkere i landet som har metallknipling som profesjon, og hun fikk i 2014 tildelt arbeidsstipend fra Statens Kunstnerstipend kategori folkekunst, for å arbeide og forske på rekonstruksjon av gamle metallkniplinger.

Med kjennskap til rødlistetruede håndverksteknikker

Skari er også svært dyktig i flere rødlistetruede håndverksteknikker innen tekstil som f eks nupereller. På utstillinga viser Ann Therese bl annet ei antikk dåpslue fra Gausdal med metallkniplinger, og rekonstruksjonene av metallkniplinga på denne lua. Knipleputen som brukes i framstilling av metallkniplingene er også en del av utstillingen.

Ann Therese Ekeren Skari har blitt tildelt flere utmerkelser for arbeidet sitt med Dåpstradisjon; Bygdeutviklingsprisen i Oppland i 2012 og Olavsrosa i 2013. Dåpstradisjon ved Ann Therese Ekeren Skari har dessuten vært med på store utstillinger i inn og utland. Utstillingen av dåpstøy og metallkniplinger i Oppland Fylkeskommunes foaje står oppe til 30.juni.