Gran: ROTEN - kunstnere: aiPotu; Andreas Siqueland og Anders Kjellesvik

Skulpturen "ROTEN" er skapt av kunstnerduoen aiPotu; Andreas Siqueland og Anders Kjellesvik, og plassert ved Pilegrimsleden ved Høgkorset i Gran kommune.

Tidligere i høst sto den første tankeplassen klar da kunstverket M.A.U.R. på Kløv i Øyer kommune ble installert. Nå er et nytt tilskudd til stoppestedene langs Pilegrimsleden nesten ferdig installert: «Roten» som er plassert ved Høgkorset i Gran. 

Roten, som er laget av armert betong, er malt med silikatmaling. Gran kommune overtok verket formelt i forrige uke, men det er ennå litt som gjenstår før verket er helt ferdig. Prosjektleder for Tankeplass, Per Erik Fonkalsrud, forteller:

– Det gjenstår ennå litt malingsarbeid på skulpturen, som skal gjøres til våren når det er varmt nok i været, men man får alt nå et godt inntrykk av hvordan dette blir. Jeg er strålende fornøyd med det så langt, sier han. 

Om du tror denne roten er en vanlig rot, må du tro om igjen. Verket er laget i armert betong, men fargelagt med maling. Dessuten er den ganske mye større enn røtter vi vanligvis ser i Norge: Den er seks meter i diameter, og fire og en halv meter høy! 

Det er muligheter for å lage bål ved roten, så dersom du la søndagsturen til Øyer og M.A.U.R. tidligere i høst, bør du absolutt legge turen innom denne!

Naboer av leden

Det er kunstnerne i aiPotu, Anders Kjellesvik og Andreas Siqueland, som står bak den nyeste tankeplassen. Til daglig bor og arbeider de mellom Lunner og Oslo, og begge har Pilegrimsleden utenfor sine vinduer.

Det er stor plass inne i roten, og i skrivende stund er det bålplass inne i den. På bildet: Kari Møyner fra Gran kommune, Eivind Slettemeås som er kunstnerisk konsulent i Tankeplass og Erlend Gjelsvik fra Kulturarv i Oppland fylkeskommune.Per Erik Fonkalsrud/Oppland fylkeskommune– Utgangspunktet for arbeidene våre har vært å utforske steder og å skape relasjoner med lokal forankring, sier Kjellesvik. 

Kunstnerne har derfor tilbragt mye tid i området hvor skulpturen står. Sommeren 2018 var tiden som har gitt mest inspirasjon.

– Det var mye tørke, og lyngen var nesten helt rød allerede i juli måned. Mange trær var i ferd med å dø og det ga en følelse av høst selv om det var ekstremt varmt. Kunstverket skulle plasseres på en kolle og vi begynte å gjøre fysiske undersøkelser, kroppslige såvel som geografiske, for å kjenne på mulighetene og kreftene stedet ga oss. Vi tenkte på plantene og røttene og de store omveltningene som er på gang. Vår undersøkelse førte oss inn i en historie knyttet til fortiden, nåtiden og fremtiden  – menneskene, stedene og naturen. Roten ble til en rekonstruksjon av denne historien, forteller Kjellesvik. 

Prosjektleder Fonkalsrud forteller at kunstnerne også har laget en mytisk fortelling om opphavet til denne roten, som er en del av verdenstreet, Yggdrasil, i norrøn mytologi. 

Flere verk på gang

Tankeplass-prosjektet sprang ut av ideen om å skape naturlige stoppesteder langs Pilegrimsleden, ved bruk av kunstneriske/arkitektoniske installasjoner.

«Dette skal være steder som innbyr til refleksjon og kontemplasjon, hvor man kan være introvert med sine egne tanker, nyte utsikten, utveksle tanker med andre vegfarende, eventuelt tanke opp forsyninger osv.», står det i bakgrunnen for prosjektet. Mer om dette kan du lese her.

Kunstverkene vil i løpet av det neste året dukke opp en etter en langs leden, og de som gjenstår blir satt opp i Østre Toten, Lillehammer og Ringebu. En formell åpning av de fem verkene i Tankeplass skjer i juni 2020.